Nakon naglog rasta broja napada i ubojstava noževima, britanske vlasti došle su na briljantnu ideju kako zaustaviti ovaj „trend“ na ulicama britanskih gradova – zabranom prodaje noževa za kućanstva.

Prema tvrdnjama suca Nica Madgea na Okružnom sudu u Lutonu, zabrana prodaje kuhinjskih noževa spasila bi živote, piše The Times.

Zašto nam trebaju 20 do 25 centimetara dugi kuhinjski noževi s oštrim vrhovima?“ pita Madge.

Mesarima i ribarima trebaju, ali kako često, i da li uopće, domaći kuhari koriste 20 do 25 centimetara duge noževe? Rijetko, ako uopće.

Madge je potom pozvao policiju, proizvođače noževa, lokalne vlasti i vladu da razmotre zabranu prodaje dugih noževa, posebice onih s oštrim vrhovima, te da iste barem zamijene onima s oblim vrhovima.

Podsjetimo, ove godine samo u Londonu je uslijed napada noževima smrtno stradalo 37 osoba. Broj napada noževima u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosio je 37.443 do rujna prošle godine.

Zanimljivost je da velika većina žrtava dolazi iz crnačke populacije, dok se većina napada i ubojstava događa u četvrtima naseljenim imigrantima iz Afrike i Bliskog istoka.