Velika Britanija i druge zapadne zemlje trebale bi pozdraviti smanjenje broja stanovnika i starenje demografije jer će im to pomoći u postizanju ciljeva borbe protiv klimatskih promjena, ustvrdio je bivši predsjednik Uprave za financijske usluge (FSA) i predsjednik britanske Komisije za energetske prijelaze Lord Adair Turner.

Najveći razlog da pozdravimo ovu demografsku promjenu je taj što ona proizlazi iz slobodnog izbora ljudi, a posebno žena“, napisao je Lord Adair.

No, prestanak beskrajnog rasta stanovništva također će smanjiti budući pritisak čovječanstva na prirodni okoliš, ublažiti izazov adekvatnog stambenog zbrinjavanja i olakšati postizanje emisije stakleničkih plinova s ​​nultom stopom, podržavajući rast prosperiteta u zemljama u razvoju.

U izvješću se navodi da bi Britanija mogla smanjiti emisije ugljika za približno 38 milijuna tona do 2035. godine ako doživi sličan pad broja stanovnika u odnosu na Japan, za koji se očekuje da će do 2035. godine zabilježiti pad od 9,6 posto stanovništva sa 125 milijuna na 113,1 milijun ljudi.

Nasuprot tome, očekuje se da će Velika Britanija u istom vremenskom razdoblju zabilježiti porast stanovništva od 5,2 posto na 71,1 milijun ljudi, potaknut velikim dijelom masovnim imigracijama.