Britanski fotograf dobio parnicu protiv majmuna

Britanski fotograf David Slater konačno je dobio parnicu koju je protiv njega pokrenula PETA, i to u ime majmuna kojeg je Slater fotografirao 2001. godine u Indoneziji, ili točnije rečeno radi se o selfie fotografiji koju je dotični majmun uslikao sa Slaterovim aparatom, na što su neki drugi majmuni počeli tvrditi da se radi o intelektualnom vlasništvu dotične životinje.

David Slater, britanski samostalni fotograf 2011. godine otputovao je u Indoneziju gdje se sprijateljio s grupom majmuna makakija, inače ugroženom vrstom, te ih je odlučio fotografirati, no isto tako je došao na ideju da majmunima da kameru i nauči ih kako da snime selfie.

Rezultat su bile fantastično smiješne slike, koje su uskoro postale pravi hit na internetu.

No, onda su se pojavili neizostavni prijatelji životinja iz organizacije PETA, koji su odlučili podignuti tužbu protiv Slatera, tvrdeći da Slater profitira na račun majmunovog intelektualnog vlasništva i krši autorska prava majmuna.

Tu tvrdnju temelje na činjenici da su majmuni sami stisnuli okidač fotoaparata, te prema njihovom mišljenju fotografije zakonski pripadaju majmunima, a isto tako i sav profit koji je Slater ostvario kasnijim objavljivanjem slika.

Prošle godine PETA je već izgubila parnicu, ali su se žalili, te je sada prizivni sud u San Franciscu donio konačnu odluku kojom potvrđuje Slaterovo intelektualno vlasništvo nad fotografijama.

Slater je pritom pristao da 25 posto budućih prihoda od fotografija daruje registriranim udrugama za zaštitu majmuna makakija u Indoneziji.

Autor: Tribun