Imidž Švedske u inozemstvu posebno se promijenio nakon što je većina medija počela ukazivati na katastrofična događanja u toj zemlji. Masovna imigracija, silovanja, paleži auta i škola, no-go zone, šerijatski zakoni i dobrodošlice teroristima samo su dio uobičajenog repertoara. No, za neke su ove dokazane činjenice pokušaj „kampanje omalovažavanja“.

Britanski Institut za strateški dijalog (ISD) – koji blisko surađuje sa soroševom zakladom Otvoreno društvo – tvrdi da je kampanja usmjerena protiv Švedske globalna desničarska zavjera, stoji u članku koji je objavio Aftonbladet.

Strani mediji navodno se previše fokusiraju na tisuće silovanja, posebice na veliki broj neriješenih slučajeva zbog „manjka policijskih resursa“, zatim na sve veći broj pucnjava, detonacija ručnih granata, paleži automobila i škola te islam, imigraciju i sve njene negativne posljedice.

Netko pokušava prikazati Švedsku kao liberalnu utopiju i zamijeniti ju imidžem nestabilne države – preplavljene imigrantima koji islamiziraju zemlju,“ navodi Chloe Colliver, analitičarka ISD-a.

No, Colliver za svoje tvrdnje nije pružila niti jedan objektivan argument ili primjer. Naprotiv, koristeći metode jednog poznatog „viktimiziranog“ naroda, Colliver je za sve optužila – desničarske ekstremiste – koji navodno gaje valjda nekakvu iracionalnu i bezrazložnu mržnju spram Švedske.

Paul Rapacioli, osnivač medija The Local, također se požalio na činjenicu da strani mediji pišu veliku količinu negativnih vijesti o Švedskoj. Pritom se posebice ističu ruski mediji kao što su Sputnik ili RT, ali i mediji kao što su američki Fox News ili britanski anti-bjelački BBC, koji je nedavno proglasio Malmö „glavnim gradom silovanja u Europi“.

Profesorica objavila činjenice o grupnim silovanjima u Švedskoj, pa ju nakon prozivanja „nacisticom“ otpustili sa sveučilišta

Prema tvrdnjama Rapaciolija, strani mediji koriste švedsku liberalnu marksističku politiku kao primjer onoga što u praksi ne funkcionira. Kako on tvrdi, lako je „lagati i izvrnuti istinu“ o Švedskoj jer je znanje o toj zemlji vrlo šturo.

Po uzoru na metodu „svi su drugi krivi“, članak zaključuje da su Rusija i desničarski ekstremisti, posebice u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Poljskoj i Mađarskoj, zaslužni za „rušenje švedske reputacije“ u inozemstvu.

Bizarnost i apsurdnost ovih tvrdnji leži u činjenici da upravo švedski mediji kontinuirano iznose dokaze o situaciji u „idiličnoj državi“, a koji „nekima“ ne odgovaraju.

Švedska oborila još jedan svjetski rekord – u broju podmetnutih požara u školama

Primjera radi, švedska državna agencija nedavno je objavila kako je u zemlji namjerno zapaljeno preko 429 škola u samo godinu dana. Sjećamo se svi i nedavnog potpuno normalnog švedskog kulturnog običaja masovnog paljenja auta, nakon čega je švedska policija tvrdila da „želi razgovarati s roditeljima“ izgrednika.

Što tek reći o slučaju u kojem je švedski neovisni novinar došao do spoznaje da policija nema vremena istražiti slučaj silovane 12-godišnjakinje?

Tu su još i veliki broj pucnjava, dok bi neki broj detonacija ručnih granata prije povezali s Balkanom, no on se ipak odnosi na – Švedsku. Zatim su tu službene švedske poražavajuće statistike o silovanjima i tipično „švedski“ pristupi rješavanju tog problema. Jedno od bizarnijih stvari je recimo i uvođenje poreza na televiziju, gdje i mrtvi moraju dati svoj doprinos. Kako pak reagirati na činjenicu da u Švedskoj nerijetko i policijske postaje bivaju metama napada.

Izvori gotovo 370 vijesti o Švedskoj na ovom portalu su u velikoj većini – švedski mediji i državne agencije.

Na našim stranicama možete pronaći izobilje vijesti o tome kako stvari stoje u Švedskoj. Sve one bazirane su na izvorima koji su velikom većinom sami švedski mediji ili čak državne agencije. Da ne spominjemo da u Švedskoj i neki od nas imaju rodbinu, prijatelje, poslovne partnere ili poznanike, od kojih se neki srame priznati realnost, dok drugi otvoreno govore o problemima.

Sam po sebi, život u zemlji s najvećim porezom na svijetu nije loš, ukoliko živite u manjoj sredini, izolirani od većeg dijela negativnosti i očitih problema. Naprotiv, Švedska ima mnogo pozitivnih stvari o kojima se rijetko piše. Razlog tome je taj što su ove negativnosti itekako bitne, zanemarene ili negirane od samih vlasti i skrivane u brojnim masovnim medijima.

Dodajmo samo da su u laži itekako kratke noge, pa će svaka neistina ionako izaći na vidjelo. Priča o navodno lažnoj lošoj slici Švedske već se sama dokazala kao – laž – dok neki bezuspješno pokušavaju to demonizirati na već viđen ničim argumentirani način.