Marksistički kancelar Laburističke stranke iz sjene, John McDonnell, zaprijetio je da će tvrtkama biti zabranjeno sudjelovanje na Londonskoj burzi ako ne budu djelovale protiv „klimatskih promjena“.

Laburistička stranka će pitanje navodnih „klimatskih promjena“ učiniti svojim „najvažnijim prioritetom“, izjavio je zastupnik marksistia John McDonnell. On je iznio niz radikalnih prijedloga za klimu i gospodarstvo, ukoliko Laburisti preuzmu kontrolu nad Parlamentom.

Ako ispunimo cilj klimatskih promjena da globalno zagrijavanje ostane na 1,5 stupnjeva iznad predindustrijske razine, moramo osigurati da kompanije povuku svoj teret zajedno s vladom“, rekao je.

Zaklevši se da će „prepraviti pravila“ ekonomije, McDonnell je rekao da će, prema laburističkoj vladi, Kodeks korporativnog upravljanja „uspostaviti minimalni standard za uvrštenje na listu koji se odnosi na dokazivanje akcije poduzete u borbi protiv klimatskih promjena“.

One tvrtke koje ne poduzmu odgovarajuće korake pod Laburistima, uklonit će se s Londonske burze“, upozorio je McDonnel .

McDonnel je također usmjerio pogled na druge aspekte britanske ekonomije, napadajući bogate, pa čak i ide tako daleko da je predložio središnje planirane kontrole plaća.

Kako bi ispravio i navodni problem bogatstva, rekao je da će se Laburistička stranka „kretati prema omjeru plaća 20 : 1 između najnižih i najplaćenijih zaposlenika u tvrtkama koje se natječu za ugovore iz javnog sektora“.

Omjer 20 : 1 znači da bi netko tko zarađuje plaću za život, nešto više od 16.000 funti godišnje, omogućio izvršnoj vlasti da zarađuje gotovo 350.000 funti“, dodao je.

Prijedlog korekcije plaća podsjeća na maksimalnu plaću, što je obilježje gospodarstva na komunističkoj Kubi, gdje većina profesija ima najviše 20 dolara mjesečno.

Kubanski narod uživa „besplatnu“ zdravstvenu zaštitu i školovanje, ali kako je rekao kubanski progonitelj i povjesničar Carlos Eire: „Svi robovlasnici moraju svoje robove održavati zdravima i osigurati da imaju sposobnost da izvršavaju svoje zadatke.