Britanski liječnici suočeni s 5.700 slučajeva ženskog spolnog sakaćenja unutar godine dana

GettyImages-73080919-e1469120170798-640x480

Britanski zdravstveni djelatnici zabilježili su 5.702 nova slučaja spolnog sakaćenja kod djevojčica u posljednjih godinu dana, što je ekvivalentno 100 slučajeva na tjedan.

Obrezivanje genitalija djevojčica zabranjeno je u Britaniji od 1985. godine, s tim da je izvorni zakon pojačan 2003. godine kako bi se spriječilo obrezivanje britanskih djevojčica u drugim zemljama. Unatoč tome, još ni jedna osuđujuća presuda za ta kaznena djela nije donesena.

Podatke, koji pokrivaju razdoblje od travnja 2015. do ožujka 2016. godine, sakupio je Centar za socijalnu skrb, te ih po prvi puta prezentirao javnosti.

Brojke pokazuju da je 90% evidentiranih djevojčica i žena rođeno u Africi, dok je čak trećina rođena u Somaliji. Samo 6% rođeno je u Aziji. Druge zemlje sa velikim postotkom slučajeva su Eritreja, Sudan, Nigerija i Gambija.

Ono što je posebno šokiralo službenike jest podatak da je najviše obrezivanja počinjeno dok su djevojčice imale između 5 i 9 godina, barem što se tiče slučajeva gdje se zna kad je obrezivanje izvršeno.

U prethodnoj studiji potvrđeno je da se djevojčice koje žive u velikoj Britaniji najčešće odvode tokom ljetnih praznika u svoje rodne zemlje gdje se onda izvrši obrezivanje.

Sakupljanje i objavljivanje ovih podataka je važan dio borbe protiv genitalnog sakaćenja djevojčica. Ono što nam ove statistike pokazuju jest činjenica da još moramo puno toga učiniti kako bismo iskorjenili ovo zlostavljanje. Dosta se toga postiglo posljednjih godina, međutim naša borba ne smije prestati dok god ima novih slučajeva“, stoji u izjavi Carmel Bagness, predstavnice Kraljevskog sveučilišta.

Vlada je obećala da će se boriti sa ovim problemom. Ministar javnog zdravstva Nicola Blackwood kazao je sljedeće; „Najčešće je to skriven zločin, te je bitno da znamo intenzitet problema, upravo zbog toga sakupljamo ove podatke.“

Aktivistica koja se već godinama bavi ovom tematikom u nadi da će spriječiti daljnja sakaćenja, Hibo Wadere, kaže da je osiguranje sudskih presuda teško jer mnoga djeca koja su odgojena u afričkoj kulturi ne razumiju da je ova praksa istovjetna sa zlostavljanjem djece.

Vrlo je teško donijeti osuđujuću presudu, jer tražite od djeteta da ide na sud i svjedoči protiv svojih roditelja. U njihovim umovima ovi roditelji nisu zlostavljači, oni misle da je to što rade dobro za njihove kćeri, stoga djeca to ne vide kao zlostavljanje.“

Izvor: Breitbart