Dokazi koje su prikupili organizirani „lovci na pedofile“, iskorišteni su za podizanje optužnica protiv 150 osumnjičenih pedofila tijekom prošle godine. Međutim, policija se protivi takvim akcijama te poziva na njihovo zaustavljanje.

Prema službenim podacima iz 27 policijskih jedinica Engleske i Walesa, „lovci na pedofile“ prošle godine su doprinijeli u uhićenju sedam puta više pedofila nego 2015. godine, piše BBC.

Skupine lovaca na pedofile uobičajeno putem Interneta postavljaju „mamce“ pretvarajući se da su djeca, pri čemu čekaju kontakt od predatora. Potom stupaju s njima u razgovor kroz lažne profile te u konačnici ugovaraju susret sa zainteresiranima negdje u javnosti. Ovi susreti obično se snimaju kamerama uživo, dok se istovremeno poziva i policija.

Vjeruje se kako na području Britanije djeluje čak 75 ovakvih skupina.

Oni [mete] su uvijek obaviješteni o djetetovoj dobi na početku razgovora, tako da nema nesporazuma oko djetetove dobi,“ tvrdi jedan od „mamaca“ iz skupine Predator Exposure.

Postavim jedan mamac tijekom jedne večeri, a do sutra ujutro imam oko 180 zahtijeva za prijateljstvo, većinom od muškaraca,“ ispričao je anonimni aktivist.

Mi dotičemo tek vrh brijega, to je samo na društvenim mrežama. Ali ako izvučemo samo njih 20 van, to je 20 silovatelja djece manje.

Iako su se ovakve skupine pokazale vrlo uspješne u lovu i prikupljanju dokaza, a praktički niti jedna ne pribjegava nasilju, šefovi policije protive se njihovom djelovanju. Glavni poručnik Simon Bailey zahtijeva od ovih skupina da prestanu sa svojim djelovanjem optužujući ih da poduzimaju „nepotrebne rizike.

Bailey svoje tvrdnje zasniva na činjenici da je jedna od ovih skupina za svoj lov koristila „mamac“ u obliku mlade kćeri jednog od članova.

Sve je dovelo do toga da je policija počela istraživati i same anti-pedofilske skupine u pogledu mogućih prijestupa. Doista, neke skupine pribjegavale su metodama zastrašivanja, uznemiravanja, narušavanja privatnosti ili čak nasilja u slučaju otkrivanja pedofila.

Međutim, sudeći po ogromnom broju ignoriranih dugogodišnjih pedofilskih slučajeva u Rotherhamu, Telfordu i drugim gradovima, ne treba čuditi da su brojni građani odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Sve to bez straha od rasizma, vjerojatno najvećeg modernog zločina.