David Lammy, visoko pozicionirani političar Laburističke stranke, koji bi u slučaju dolaska te stranke na vlast držao poziciju Lorda kancelara, pozicije uz bok premijeru, izjavio je da je „rasna nepravda“ kriva za činjenicu da 51 posto maloljetnika u britanskim zatvorima pripada rasnim manjinama, te da je to pokazatelj „strukturalnog rasizma“.

Konzervativna vlada pod hitno mora primjeniti preporuke iz mojeg izvješća koje je do sada ignorirala, te „priznati rasnu nepravdu u zatvorima za mladež“, pritom se referirajući na izvješće pod nazivom Lammy Review, gdje se između ostalog predlaže da se pripadnicima rasnih manjina daju lakše kazne, ili po mogućnosti čak da im se optužbe odbacuju ako pristanu sudjelovati u rehabilitacijskim programima.

Aktualne brojke pokazuju da mladi zatvorenici iz redova rasnih manjina iznose 51 posto zatvorske populacije u svojoj starosnoj kategoriji, porast u odnosu na 49 posto iz 2019. godine, odnosno 28 posto iz 2010. godine.

Lammy se požalio da je 51 posto jako puno unatoč činjenici da „pripadnici rasnih manjina čine samo 14 posto britanske populacije“, no činjenica je da je popis stanovništva koji pokazuje tu brojku star već desetak godina, te da je taj postotak sad već puno veći zbog desetljeća aktivne masovne imigracije, a posebno je taj udio povećan unuatar mlađe populacije.

Naravno, Lammy pritom nije objasnio što to tjera spomenutu mladež da čini kaznena djela, te zašto smatra da bi ona trebala imati privilegije u odnosu na ostatak britanske populacije.