Britanski specijalci pod optužbom da su ubili više od 80 civila u Afganistanu

Vojnici jedinice britanske specijalne zračne službe (SAS) možda su ubile desetke nenaoružanih civila u Afganistanu dok su navodno provodile politiku eliminacije “svih muškaraca sposobnih za borbu” dok su upadale u kuće između 2010. i 2013., rekli su odvjetnici obitelji žrtava britanskom istražnom vijeću, izvijestio je u nedjelju list Guardian.

Londonska odvjetnička tvrtka Leigh Day podnijela je nove tvrdnje u kojima navodi najmanje 30 sumnjivih incidenata koji su rezultirali smrću više od 80 Afganistanaca. Javna istraga o navodnim ratnim zločinima snaga Ujedinjenog Kraljevstva u Afganistanu pokrenuta je u prosincu, a vodi je sudac Haddon-Cave, koji je u ožujku pozvao sve zainteresirane strane na dostavu dokaza.

Vojnici SAS-a navodno su ciljali mlade afganistanske muškarce na koje su naišli tijekom svojih racija, “bez obzira na prijetnju koju su predstavljali”. Jedan od vojnika je “osobno ubio” 35 Afganistanaca tijekom šestomjesečnog raspoređivanja u zemlji, prema podnesku Leigha Daya.

Ubojstva su se obično opravdavala na temelju tvrdnji da su Afganistanci bili naoružani, ali u nekim je incidentima više ljudi ubijeno iz vatrenog oružja nego što je pronađeno oružja. Viši časnici izrazili su zabrinutost u to vrijeme da trupe Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju “zanemarivanje nevinih života”, rekli su odvjetnici afganistanskih obitelji, ali su vojne vlasti odgovorile “širokim, višeslojnim i godinama dugim zataškavanjem”.

Upadi na afganistanske baze izvođeni su u potrazi za talibanskim borcima, često noću, tijekom raspoređivanja Ujedinjenog Kraljevstva u pokrajini Helmand, rekao je Guardian. Raniji izvještaji sugerirali su da je jedna jedinica SAS-a možda ubila 54 osobe, ali odvjetnici obitelji sada tvrde da je više vojnika bilo uključeno tijekom duljeg vremenskog razdoblja nego što se prije mislilo. Odvjetnici su tvrdili da su pronašli “vjerodostojne dokaze o široko rasprostranjenom i sustavnom obrascu nezakonitih i izvansudskih ubojstava”.

Istraga vojne policije završila je 2019., kada su dužnosnici britanskog ministarstva obrane izjavili da nisu pronađeni nikakvi dokazi kaznenog djela. Međutim, odvjetnici su tvrdili da je stožer specijalnih snaga izbrisao “nepoznatu količinu podataka” malo prije nego što je policija stigla da ispita moguće dokaze, unatoč tome što su im istražitelji naredili da ne brišu pohranjene materijale.