Službena uputstva britanske sudačke komore zadužene za obrazovanje sudaca govore da bi suci u svojim odlukama trebali pogodovati manjinama, jer jedino na taj način se može ostvariti prava jednakost.

Jednak tretman ne znači uvijek da treba svih tretirati jednako. Kako bismo suzbili rasizam, najprije moramo uzeti u obzir rasnu pripadnost. Nema drugog načina, da bismo ljude tretirali jednako moramo ih tretirati različito.

U objašnjenju stoji da suci moraju drukčije tretirati određene skupine ljudi zbog navodnog porasta „zločina iz mržnje“ i „islamofobije“, koji negativno utječu na njihove žrtve. Zanimljivo je napomenuti da je 2016. godine britanska vlast izdala smjernice upućene između ostalog policiji i školama, u kojima stoji da je potrebno maksimizirati broj prijava takozvanih „zločina iz mržnje“, s tim da se pod zločin iz mržnje vode i banalnosti poput komentara na društvenim mrežama koji negativno govore o masovnoj imigraciji ili pitanjima homoseksualnih brakova.

Psihološki učinak zločina iz mržnje usmjeren protiv islamske zajednice bio je značajan“, što suci moraju uzeti u obzir kad se pred njima nalaze optuženici iz dotične manjinske skupine.

U ključnim područjima života, kao što su obrazovanje, zdravstvo, smještaj i zaposlenje, postoje pokazatelji značajne zakinutosti određenih manjinskih skupina“, stoji u uputama, kao i da su istraživanja pokazala da postoje „negativni stavovi bijelačke populacije prema imigrantima, izbjeglicama, muslimanima i Romima“.

Zaključak je da je zbog stava dijela većinske populacije manjinama teško pridržavati se zakona, te stoga suci moraju manjinske skupine tretirati na poseban način, odnosno progledati iz kroz prste gdje je god moguće. Dotle će etnički Britanci završavati u zatvorima zbog Facebook komentara.