Britanski sud donosi odluku o izručenju Assangea SAD-u

U ponedjeljak će britanski sud odlučiti hoće li Julian Assange biti izručen SAD-u, gdje ga očekuje suđenje pod optužbom za špijunažu i otkrivanje tajnih američkih vojnih dokumenata.

Assange, koji je australski državljanin, optužen je da je provalio u bazu podataka američke vlade, te 2010. godine u javnost pustio dokumente o ratovima u Afganistanu i Iraku, te diplomatskim spisima.

Assange je 2012. godine dobio diplomatski azil, te se do 2019. godine nalazio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kad je uhićen, te se nalazi u londonskom zat voru Belmarsh gdje isčekuje rezultat suđenja o njegovom izručenju SAD-u.

Assange je prvotno zatražio azil zbog interpolove tjeralice na osnovu švedske optužnice za silovanje, koja je u međuvremenu odbačena, a za koju mnogi smatraju da je bila samo izgovor za njegovo izručenje SAD-u.

U svibnju 2019. godine Assange je optužen od strane američkih vlasti za špijunažu, te je podignuta optužnica za nagovaranje, udruživanje, skupljanje podataka i objavu tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine. Ako bude izručen SAD-u i osuđen, Assange može dobiti do 175 godina zatvora.