Britanski zakonodavci tvrde da deportacija ilegalnih imigranata „krši ljudska prava“

Odbor britanskih zakonodavaca rekao je u nedjelju da će Ujedinjeno Kraljevstvo prekršiti svoje međunarodne obveze u vezi s ljudskim pravima ako nastavi s vladinim planovima o pritvaranju i deportaciji ljudi koji prelaze La Manche u malim čamcima.

Zajednički odbor za ljudska prava parlamenta rekao je da se “krši niz međunarodnih obveza Ujedinjenog Kraljevstva u vezi s ljudskim pravima i postoji opasnost od kršenja drugih”.

Zastupnica Škotske nacionalne stranke Joanna Cherry, koja predsjeda odborom, rekla je da bi zakon ostavio većinu izbjeglica i žrtava modernog ropstva bez mogućnosti traženja azila u Britaniji.

“Tretiranjem žrtava modernog ropstva kao ‘ilegalnih migranata’ koji podliježu pritvaranju i uklanjanju, ovaj zakon bi prekršio naše zakonske obveze prema takvim žrtvama i riskirao povećanje trgovine ranjivim ljudima”, rekla je.

Odbor je pozvao vladu da donese opsežne amandmane na prijedlog zakona, uključujući izuzeće žrtava trgovine ljudima i ograničavanje vladine ovlasti da pritvara ljude na neodređeno vrijeme. Vlada, koja je obećala “zaustaviti brodove”, vjerojatno neće poslušati preporuke.

Zakonom se zabranjuju zahtjevi za azilom od bilo koga tko neovlaštenim putem stigne u Ujedinjeno Kraljevstvo i prisiljava službenike da pritvore i potom deportiraju izbjeglice i migrante “u njihovu domovinu ili sigurnu treću zemlju”. Nakon što budu deportirani, bit će im zabranjen ponovni ulazak u UK.