Britanski zrakoplovi izazvali smrt tisuća domaćih i divljih životinja na Cipru

Foto: Reuters / Steve Dipaola / Yiannis Kourtoglou

Britanska vojska svjesno redovno uzrokuje smrt mnoštva domaćih i divljih životinja na Cipru, gdje se nalaze dvije britanske vojne baze, što je od 1995. godine na ovamo rezultiralo milijunskim odštetama.

Aktivnosti oko britanske vojne baze samo su u zadnjih pet godina rezultirale s 1.764 potraživanja kompenzacije zbog gubitka života uglavnom domaćih životinja, posebice zbog korištenja bojeve municije i niskih preleta. Većina životinja nastradala je u blizini zrakoplovne baze Akrotiri.

Oglas:

   

Britansko ministarstvo obrane u financijskoj godini 2018-2019 izsplatilo je 750.000 funti za odštetu 344 slučaja smrti životinja.

Deklasificirani dokumenti ministarstva obrane pokazali su da ministarstvo obrane svjesno nanosi štetu životinjskom fondu dopuštajući zrakoplovima na lete na vrlo niskim visinama od po samo 30 metara iznad tla.

Ministarstvo obrane isplaćivalo je odštete i britanskim farmerima, ali broj incidenata na Cipru znatno prelazi broj incidenata u Velikoj Britaniji. Primjerice u razdoblju između 2014. i 2018. godine u Velikoj Britaniji isplaćene su samo 22 odštete, dok je broj istih na Cipru u istom razdoblju 1.034.

Ciparski farmeri trpe velike štete i zbog činjenice da tijekom održavanja vježbi ne smiju navodnjavati svoja polja niti brati urod. U posljednjih 25 godina ministarstvo obrane isplativo je farmerima 8 milijuna funti odštete.

Pod velikom ugrozom nalazi se i fond divljih životinja na Cipru, posebno zbog činjenice da se u relativnoj blizini vojnih baza nalazi rijeka Paramali, koja je dom nekih od najugroženiji europskih vrsta ptica.

Velika Britanija na Cipru posjeduje dvije vojne baze, Akrotiri i Dhekelia, koje je zadržala nakon što je Cipar 1960. godine proglasio neovisnost.