Škotski YouTuber Count Dankula, pravim imenom Mark Meechan, u utorak je na sudu u Glasgowu proglašen krivim za „zločin iz mržnje“ nakon što je snimio psa svoje djevojke kako diže šapu na pozdrav, što je protumačeno kao „nacistički pozdrav.“

Meechaanu prema Zakonu o komunikacijama iz 2003. godine, prijeti dvomjesečna zatvorska kazna, ali je sudac odlučio pustiti ga uz jamčevinu kako bi se ponovno pojavio na sudu 23. travnja, piše Herald Scotland.

„Slučaj“ je to koji datira iz 2016., kada je Meechan na svom komičarskom YouTube kanalu objavio video u kojem pas njegove djevojke podiže šapu na pozdrav znajući da ga čeka nagrada, jer je dresiran da to radi na određene fraze.

Pas imenom Buddha pripada vlasnici Suzanne Kelly, koja je izjavila kako „on [Buddha] podiže šapu na bilo što ako za to dobije slatkiš. Naučili smo ga da diže šapu na hranu, kao što je šunka ili sir.“ Kelly je izjavila kako njen dečko „nikad nije iskazivao nikakve anti-semitske stavove“ te da je bio „podrška manjinskim skupinama“.

Dajući izjavu ispred sudnice, Meechan je rekao: „Dvije godine mog života stavljene su u potpunosti na čekanje, nisam mogao dobiti posao, dobivao sam prijetnje smrću… prijetnje od Antife, ljevičarskih radikala.

Pokušali su me prikazati kao rasistu i nacistu, a čini se da kontekst više nije važan.

Istovremeno, u susjednoj Engleskoj, koja je pravno gledano dio Velike Britanije, svako malo otkrivaju se pedofilski skandali. Zločini su prikrivani od strane policije, socijalnih službi i vlasti, a njihove razmjere pokušavaju prikriti i pojedini poznati mediji, dok iz policije tvrde kako je riječ o „pretjerivanju.

Ono najbizarnije, većina počinitelja je i dalje na slobodi, dok britanska policija istovremeno neshvatljivo gubi tragove za seksualnim predatorima. Paralelno s time, seksualni predatori nastavljaju neometano djelovanje, jer oni koji bi bili dužni to zaustaviti boje se – rasizma!