Sveučilište za nacionalnu obranu objavilo je podatak da je broj bombaških napada u Švedskoj sada usporediv jedino s Afganistanom. Švedska vojska je istovremeno utvrdila da se slične eksplozivne naprave koriste u Afganistanu i Maliju.

U „humanitarnoj supersili“ danas boravi više tisuća afganistanskih imigranata, koji su pobjegli iz matične domovine uz tvrdnje da im tamo prijeti opasnost.

Međutim, u međuvremenu se broj bombaških napada u Švedskoj drastično povećao te je po tom pitanju teško usporediv s bilo kojom zemljom Europe. Jedina usporedba trenutno je ona s – Afganistanom, javlja TV4.

Prema Henriku Häggströmu, višem analitičaru pri Sveučilištu za nacionalnu obranu, analitičari su morali posegnuti čak do Afganistana da bi usporedili brojke.

Mislim da morate posegnuti do Afganistana da biste pronašli sličnu situaciju koja se pojavila u Švedskoj, dakako, po broju stanovnika,“ rekao je.

Sve do rujna ove godine zabilježene su 173 eksplozije u Švedskoj, od kojih je velika većina izazvala samo materijalnu štetu. Sreća u nesreći je da u Švedskoj ima izrazito mali broj ljudskih žrtava ovih eksplozija.

Švedske oružane snage u međuvremenu su otkrile kako su eksplozivne naprave korištene u Švedskoj vrlo slične onima s kojima su se švedski vojnici susreli u vojnim misijama na Bliskom istoku, prenosi Sveriges Radio.

Policija je prethodno usporedila bombaške napade s onima baskijske ETA-e u Španjolskoj. Međutim, pokazalo se kako bombe u Švedskoj više podsjećaju na one u Afganistanu i Maliju.

Ne želim ulaziti u to kako su točno napravljene one [bombe] načinjene i od čega se sastoje, ali pronašli smo sličnosti, da. Ponekad su to iste komponente, vidimo istu strukturu, sličan pristup,“ rekao je operativni zapovjednik Jan Thörnqvist.