Unatoč žestokim kritikama i prijetnjama od strane EU, mađarske vlasti odlučno su ustrajale na provođenju pro-natalitetne politike umjesto suicidalne politike masovne imigracije. Rezultati su vidljivi već danas.

U razdoblju od 2010., kada je premijer Viktor Orban došao na vlast, pa do 2017., broj pobačaja pao je sa 40.449 na 28.500 godišnje, prenosi About Hungary.

Broj razvoda u istom periodu također je pao sa 23.873 na 18.600. Istovremeno je broj novih brakova porastao za 42 posto.

Po pitanju pobačaja svakako je učinkovita mjera koja je ušla u mađarski Ustav, a koja navodi kako je pobačaj legalan do 12 tjedna trudnoće te do 24 tjedna u slučaju da se ustanovi kako fetus ima teška oštećenja.

Period čekanja između podnošenja zahtjeva za porođaj i samog izvršenja pobačaja također je propisan na tri dana, kako bi se ženi dalo vremena da donese konačnu odluku bez srljanja.

Vlasti su se dodatno angažirale po pitanju podrške službama koje se bave posvajanjem djece, pa se ženama koje ne žele imati djecu savjetuje da djecu ipak rode te ih daju na posvajanje, umjesto da vrše pobačaj.

Na takvu kampanju žestoko je reagirala vlast EU, zbog činjenice da je na nju utrošeno 416.000 eura.

Naime, zbog plakata sa slikom majke koja nosi dijete u utrobi stajao je slogan „Razumijem da ti još nisi spremna za mene, ali daj me agenciji za posvajanje, DAJ MI DA ŽIVIM!“, reagirala je tadašnja europska povjerenica Viviane Reding.

Ona je u vezi toga 2011. izjavila kako „takva kampanja djeluje protiv europskih vrijednosti. Želimo da se novac iz europskih fondova vrati čim je prije moguće.