Broj napada na bijele farmere u JAR-u porastao za 25 posto u 2018.

Foto: AP Photo / Schalk van Zuydam

Napadi na bijele farmere u Južnoafričkoj republici porasli su za 25 posto u 2018. godini, a  napadači su koristili raznoliki asortiman prilikom mučenja svojih žrtava, od električnih bušilica, do plamenika i kiseline, stoji u izvješću organizacije za ljudska prava Afriforum.

Glasnogovornik Afriforuma Ernst Roets ukazao je na rasnu komponentu ovih napada, dodajući da je broj ubojstava pao s 72 iz 2017. na 54 u 2018. godini, znak da se bijeli farmeri organiziranije brane od svojih napadača.

Sve više žrtava uzvraća paljbu, više ih je prošlo obuku i brane se sami, ne dopuštaju da budu žrtve. Farmeri više neće čekati da budu ubijeni, već će biti spremni na okršaj“, rekao je Roets.

Roets je situaciju karakterizirao kao „ozbiljnu krizu“, za koju vjeruje da će ići samo u gorem smjeru. Roets je naglasio da ovi napadi nemaju nikakve veze s pljačkama, već se radi o rasno motiviranim napadima koje sponzorira državna vlast.

Nama ne trebaju strane vlade riješavati naše probleme, mi samo tremao njihovu pomoć da izvrše politički pritisak na našu vladu. Policija i vlada ne rade dovoljno na riješavanju ovog problema.

Val napada na farmere, koji u to zemlji traje već dva desetljeća, pojačao se nakon najave vlasti da će konfiscirati zemlju bijelih farmera bez naknade.

IZVORSputnik