Nove brojke pokazuju porast broja prijavljenih slučajeva silovanja u Švedskoj, usmjerenih protiv žena, djece i muškaraca s prosječnim povećanjem od 14 posto. Posebno se ističu silovanja muškaraca koja su porasla za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Švedsko Vijeće za prevenciju kriminala (BRÅ) svake godine objavljuje statistiku razvoja kriminala u zemlji.

Nedavno objavljeni podaci pokazali su da je u prvoj polovici 2019. godine broj prijavljenih silovanja i seksualnih zlostavljanja znatno porastao u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U prosjeku su silovanja porasla za 14%, od čega se silovanje djece povećalo za 6%, žena za 20%, a muškaraca za čak 40%, prenosi Samhällsnytt.

Ukupno, kaznena djela i zločini prema ljudima povećali su se za 2 posto, ali se najviše ističu najnasilnija zlodjela. Manje teški zločini, npr. krađe, džeparenje i provala u domove se smanjuju.

Usporedna statistika silovanja u Švedskoj i Hrvatskoj

Broj silovanja muškaraca je u najvećem porastu, a učestali su slučajevi napada na mlade žrtve koje napada veći broj počinitelja. To se dogodilo tinejdžeru napadnutom i silovanom od strane trojice maskiranih muškaraca u Fagersti početkom lipnja.

Tu je i nedavni slučaj s mladićem u Uppsali. On je pronađen bez svijesti na stubištu nakon teškog silovanja, koje su počinila i tri mlada adolescenta nepoznatog porijekla.

Policija u sprezi sa švedskim medijima odbijaju objavljivati opise silovatelja, izuzev toga što ponekad objave informacije o tome kakvu boju odjeće nose. Nakon silovanja mlade žene u Karlstadu prošle jeseni, policija se ipak odlučila medijima dati opis, ali onaj žrtve.

U Švedskoj se vodi rasprava o motivima koji stoje iza alarmantnih brojki. BRÅ tvrdi da je povećana spremnost na prijavljivanje silovanja policiji pravi razlog iza tog trenda.