Broj spermija diljem svijeta se prepolovio u posljednjih pet desetljeća, a tempo pada se više nego udvostručio od početka stoljeća, pokazuju nova istraživanja.

Međunarodni tim koji stoji iza toga kaže da su podaci alarmantni i ukazuju na krizu plodnosti koja prijeti opstanku čovječanstva.

Njihova meta-analiza promatrala je 223 studije temeljene na uzorcima sperme više od 57.000 muškaraca u 53 zemlje.

Po prvi put pokazuje da muškarci u Latinskoj Americi, Aziji i Africi dijele sličan pad ukupnog broja i koncentracije spermija kao što je prethodno primijećeno u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji.

Autori upozoravaju da je prosječni broj spermija sada opao opasno blizu praga koji otežava začeće, što znači da bi parovi diljem svijeta mogli naići na probleme s začećem bez medicinske pomoći.

“Imamo ozbiljan problem koji bi, ako se ne ublaži, mogao ugroziti opstanak čovječanstva”, rekao je u izjavi profesor Hagai Levine, glavni autor studije sa Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, Škole javnog zdravlja Hadassah Braun.

Kao dio tima koji uključuje i profesoricu Shannu Swan na Medicinskom fakultetu Icahn u New Yorku, zajedno s istraživačima u Danskoj, Brazilu, Španjolskoj, Izraelu i SAD-u, Levine je proučavao trendove broja spermija u regijama koje prethodno nisu bile pregledane.

Taj isti tim već je 2017. izvijestio o alarmantnom padu broja spermija u zapadnom svijetu.

U ovoj najnovijoj studiji otkrili su da je prosječan broj spermija diljem svijeta pao za više od 50 posto u posljednjih pet desetljeća.

Podaci od 1973. do 2018. pokazuju da je broj spermija padao u prosjeku za 1,2 posto godišnje. Podaci nakon 2000. godine pokazuju pad od više od 2,6 posto godišnje.