Novčane kazne od 1.000 dolara, zabrane prilaza javnim prostorima, zatvaranje škola i druge drastične mjere nisu uspjele zaustaviti širenje ospica u SAD-u. U prva četiri mjeseca ove godine registrirano je 626 slučajeva.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvijestio je u ponedjeljak da je trenutno izbijanje ospica u SAD-u na putu da postane izrazito rašireno, budući da je visoko infektivna bolest formalno iskorijenjena u zemlji 2000. godine, prenosi RT.

U nadolazećim tjednima, 2019. godine potvrđeni brojevi slučajeva vjerojatno će nadmašiti razine iz 2014.,” navodi CDC. Prije pet godina došlo je do povećanja broja slučajeva ospica, koji su dosegli 667 do kraja godine. Međutim, izbijanje u 2014. godini ne odgovara trenutnom izbijanju. Od početka ove godine potvrđeno je 626 slučajeva, a bolest ne pokazuje znakove zaustavljanja. Prošlog tjedna registriran je 71 novi slučaj.

Država New York bilježi najveći broj slučajeva. Zdravstvene institucije u New Yorku prijavile su 359 slučajeva ospica od listopada do 18. travnja. Brzo širenje bolesti u SAD-u, gdje ne postoji manjak cjepiva protiv morbila i mumpsa, povezano je s ortodoksnim židovskim zajednicama, gdje roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu, pozivajući se na vjerske običaje.

Vođe židovskih zajednica strahuju da će izbijanje ospica među židovskom djecom rezultirati „antisemitizmom“

Dva okruga u New Yorku proglasila su izvanredna stanja zbog izbijanja ospica. U okrugu Rockland, od 26. ožujka, dužnosnici su zabranili svim mlađim od 18 godina koji nisu cijepljeni prilaz javnim mjestima, uključujući crkve, trgovačke centre i škole. Zabrana je trebala trajati 30 dana i predviđala kaznu od 500 dolara ili zatvorsku kaznu do šest mjeseci za one koji ju krše.

Međutim, početkom ovog mjeseca zabranu je ukinuo Vrhovni sud, koji je presudio u korist skupine roditelja koji su podigli tužbu protiv vlasti. Prema novom planu objavljenom prošlog tjedna, svatko tko je necijepljen i zaražen ospicama mora ostati kod kuće na određeno vrijeme ili ga očekuje novčana kazna od 2000 dolara dnevno.

Unatoč rekordnom broju cijepljenja protiv ospica u Europi one su odnijele 72 života

U četvrtima Williamsburg u Brooklyn također je na snazi izvanredno stanje. Roditeljima djece starije od šest mjeseci, koja žive u određenim područjima, naređeno je da ih cijepe u roku od 48 sati ili da plate kaznu od 1000 dolara.

Najmanje troje roditelja kažnjeno je novčanom kaznom i zaprijetili su još jednom kaznom od 2000 dolara ako se ne pojave pred sudom. Anonimna skupina očito židovskih roditelja pokušala je prošlog tjedna osporiti obvezno cijepljenje protiv ospica na Brooklynskom sudu, ali je sud stao na stranu vlasti, odbacujući njihov argument da je prekršena njihovu vjersku slobodu, medicinsku etiku i ljudska prava.

Nekoliko škola koje su odbile pružiti medicinsku dokumentaciju o učenicima, zatvorene su zbog izbijanja bolesti, uključujući i ortodoksni židovski vrtić u Williamsburgu.

Medicinsko istraživanje na više od 600.000 djece tvrdi da cjepiva ne uzrokuju autizam

Krivica a izbijanje ospica svaljena je na pokret protiv cijepljenja koji se širi diljem svijeta. Protivnici obveznog cijepljenja tvrde da cjepivo može izazvati opasne nuspojave i dovesti do autizma. CDC kaže da ne postoje znanstveni dokazi da je cjepivo odgovorno za autizam, tvrdeći da je ono „vrlo sigurno.

Iako zasad nije bilo smrtnih posljedica od izbijanje ove bolesti, to je mogući ishod u teškim slučajevima. Oni koji su najviše izloženi riziku su dojenčad i djeca.