Svjetska židovska populacija iznosi 14.410.700, navodi se u novom izvješću Ministarstva za dijasporu, ali oko 80 posto Židova izvan Izraela ne osjeća se povezano sa svojim židovskim identitetom, piše Jerusalem Post.

Izrael ima najveću židovsku zajednicu od oko 6.740.000 Židova, a potom slijedi Sjeverna Amerika sa 6.088.000.

Europa slijedi sa 1.072.400 Židova, Južna Amerika 324.000, Azija 300.000, Australija i Novi Zeland 120.000, dok ih u Africi živi 74.000, izjavio je ministar za pitanja dijaspore Omer Yankelevitch u godišnjem izvještaju odbora za apsorpciju, useljeništvo i dijasporu Knesseta.

Generalni direktor Ministarstva za dijasporu Dvir Kahana rekao je odboru da se oko 80 posto Židova u dijaspori ne osjeća povezano sa svojim židovstvom.

Plivamo uzvodno, dok većina Židova iz dijaspore ugodno živi“, rekao je.

Predsjednik odbora David Bitan (Likud) izrazio je zabrinutost da se male židovske zajednice neće moći financijski uzdržavati.

Ministar financija Izrael Katz obvezao se izdvojiti 20 milijuna NIS-a (5,8 milijuna dolara) u godišnjem državnom proračunu za takve zajednice. Bitan je također tražio od Židovske agencije da ujednači svoju sumu.

Ako ne ojačamo zajednice u dijaspori, neće biti preostalih potencijalnih imigranata“, rekao je Bitan.

Prema Yankelevitchu, pandemija koronavirusa bio je test za veze Izraela i dijaspore.

Danas, više nego ikad prije, Izrael mora izraziti svoju obvezu prema Židovima u Izraelu i dijaspori i djelovati kao vlada židovskog naroda“, rekao je.

Zastupnica Tehila Friedman (plava i bijela), bivša zaposlenica Ministarstva dijaspore, žalila se na visoke troškove židovskog obrazovanja u SAD-u.

U SAD-u morate prodati bubreg da biste djecu poslali u židovske škole“, rekla je. „Ako će Izrael uložiti u to, to bi moglo pomoći umanjivanju asimilacije.“