Njemački pokret poznat pod imenom Reichsbürger značajno je narastao po pitanju broja članova te danas broji oko 16.000 pristaša. Neki od njih planiraju i uspostavu vlastite vojne jedinice te pripremu za „Dan X“, tvrde obavještajne službe.

Početkom ovog tjedna, njemačka obavještajna agencija BfV izašla je u javnost s informacijom po kojoj je brojnost organizacije Reichsbürger (Građanin Reicha) narasla na 15.600 članova početkom siječnja ove godine, što je rast oko 50 posto u samo godinu dana.

Najveći broj pristaša nalazi se u Bavarskoj, gdje su vlasti zabilježile oko 3500 pristaša. Slijede pokrajine Baden-Württemberg s 2500 te North Rhine-Westphalia sa 2200 članova. Donja Saska i Saska broje svaka oko 1300 do 1400 članova pokreta.

Prema tvrdnjama BfV-a, koje je prenio njemački list Focus, članovi pokreta Reichsbürger namjeravaju osnovati i borbenu jedinicu spremnu za oružane napade. Posebno se spominje „Dan X“ koji označava trenutak kada bi trebao izbiti ustanak protiv vlasti.

Pokret Reichsbürger sazdan je od više raznih nacionalističkih i desnih organizacija, a vrlo brzo se proširio zemljom. Po načelima pristaša pokreta, Njemačka bi trebala ponovno imati sustav Njemačkog Reicha iz perioda prije 1945., zajedno s granicama od prije 1937.

Ranije su mediji te javnost percipirali pristaše ovog pokreta kao ekscentrične teoretičare zavjera. Međutim, pojedini članovi došli su u sukob s trenutnim režimom zbog svojih ideja, ali i nasilnih akcija. Prošle godine smrtno je stradao 47-godišnji Wolfgang P., nakon što ga je ustrijelila policija koja mu je upala u kuću. Woflgang P. Imao je solidan arsenal što je i bio jedan od razloga prepada.

U kolovozu 2016., Adrian Ursache pucao je na policajce tijekom upada u kuću koja je pripadala roditeljima njegove žene. Ursache je prethodno kuću proglasio autonomnom državom nazvanom „Ur“.

U svibnju 2014., policija je u pokrajini Rhineland-Westphalia uhitila samoproglašenog vladara imaginarne države nazvane „Germanitia“.