Komisija EU pokrenut će takozvani mehanizam uvjetovanja protiv Mađarske koji povezuje fondove EU s poštivanjem vladavine prava, objavila je u utorak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu. Komisija je bila pod pritiskom da pokrene mehanizam zbog zabrinutosti zbog navodne prijevare i korupcije EU fondova i zabrinutosti zbog demokratskog nazadovanja.

Pažljivo smo procijenili rezultat ovih pitanja“, rekla je von der Leyen Europskom parlamentu. „Naš zaključak je da moramo prijeći na sljedeći korak.“

Također, povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn najavio je da će „poduzeti mjere s Mađarskom i pokrenuti mehanizam zbog sumnje u korupciju i problema s javnom nabavom“.

Mađarska će postati prva zemlja koja će izdržati postupke u skladu s relativno novom ovlasti „vladavine prava“ i mogla bi doživjeti smanjenje milijuna sredstava EU-a.

Kada Komisija službeno započne proces, očekuje se dugotrajno pregovaranje s Budimpeštom. Tada će Vijeće EU, sastavljeno od predstavnika svake zemlje, na kraju odlučiti hoće li smanjiti količinu novca kojeg Mađarska može dobiti. Za bilo kakvo smanjenje financiranja potrebna je kvalificirana većina, što znači da najmanje 55 posto zemalja EU koje će glasati za smanjenje predstavlja najmanje 65 posto stanovništva bloka.