Bruxelles okupio pravne stručnjake kako bi spriječili mađarsko predsjedanje Europskom unijom

Jean-Claude Juncker,

Neovisno savjetodavno tijelo Europske unije izrađuje detaljan plan kako spriječiti Mađarsku da preuzme predsjedanje Europskom unijom predviđeno za drugu polovicu 2024. godine, piše dnevnik Magyar Nemzet.

Meijersov odbor sa sjedištem u Nizozemskoj, tijelo koje se sastoji od pravnih stručnjaka koji savjetuju Europsku uniju o procjeni zakonskih prijedloga, sastavio je niz preporuka na temelju kojih bi Europski parlament mogao spriječiti državu članicu da preuzme rotirajuće predsjedanje.

Skupina stručnjaka predstavila je tri različita scenarija na zajedničkom sastanku odbora Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) i Odbora za ustavna pitanja (AFCO), u kojima su iznijeli mogućnosti oduzimanja ili ograničenja rotirajuće predsjedništvo.

Budući da program predsjedanja zajednički izrađuju tri zemlje koje nasljeđuju jedna drugu na čelu Europskog vijeća — u ovom slučaju, nadolazeće predsjednice Španjolske, Belgije i Mađarske — prvi prijedlog Meijersovog odbora bio je da se tri države članice dogovore o tome koja država predsjedava kojim sastancima, posebno na kojima se raspravlja o pitanjima vladavine prava. Ovim bi se prijedlogom zapravo ograničilo mađarsko predsjedništvo, budući da je u postupku vladavine prava.