Bruxelles protiv zabrane uvoza jeftinog ukrajinskog žita, optužio Poljsku i Mađarsku za nesolidarnost

Povratak ukrajinskog uvoza žitarica i druge hrane u Europu nakon stanke snižava cijene roba u Europi, što može biti katastrofalno za poljoprivrednike. Nekoliko zemalja s jakom poljoprivrednom bazom zabranilo je uvoz kako bi zaštitile vlastite poljoprivrednike, ali Europska unija je ogorčena.

Poljska, Mađarska, a sada i Slovačka pokrenule su privremenu zabranu uvoza ukrajinskih proizvoda kako bi zaštitile vlastite poljoprivrednike, nakon što su zalihe počele rasti, snižavajući cijene i ugrožavajući egzistenciju poljoprivrednih radnika u europskim zemljama. U normalnim vremenima ukrajinski izvoz hrane općenito je bio morskim putem te u Afriku i Bliski istok, ali Crno more je sada blokirano i ono što se može izvući ide kopnom, uzrokujući prezasićenost u Europi i posljedični pad cijena.

Pojava ovih proizvoda na europskom tržištu bila je izuzetno štetna za europske farme – cijena pšenice u Poljskoj je ove godine prepolovljena, dok su troškovi proizvodnje skočili – i farmeri su zatražili od svojih vlada da poduzmu mjere. Ranije ovog mjeseca u Rumunjskoj je bilo prosvjeda zbog cijene žitarica.

Ipak, bijes zbog protekcionističke politike bio je brz, s optužbama da nacije pokazuju nedovoljnu solidarnost s ratom razorenom Ukrajinom.

Europska unija je preko Komisije izrazito oštro reagirala na zabranu iz političkih razloga. Europska unija, koja je u procesu transformacije u federalnu superdržavu, tvrdi da je trgovinska politika u nadležnosti Bruxellesa – ili drugim riječima federalne – nadležnosti i da pojedinačne države članice nemaju pravo odlučivati o vlastitim pravilima. Glasnogovornik je rekao o odluci Poljske i Mađarske da zabrane razne poljoprivredne proizvode: “U tako izazovnim vremenima, ključno je koordinirati i uskladiti sve odluke unutar EU-a”.