Održavanje bliskih veza s Rusijom šteti izgledima Srbije za pridruživanje EU, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu povjerenik za vanjsku politiku Unije Josep Borrell. Također je pozvao Beograd da se “uskladi” sa sankcijama Unije protiv Moskve.

Borrell je ugostio ministre vanjskih poslova Albanije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonij, te Kosova, pozivajući ih da slijede primjer Ukrajine u postizanju “brzog napretka” u pridruživanju EU.

“Razgovarali smo o utjecaju Rusije u regiji, koja pokušava skrenuti s tračnica europski put kandidata sa Zapadnog Balkana”, rekao je Borrell. “Pozdravili smo strateške i hrabre izbore nekih od njih, koji su se u potpunosti uskladili s našom vanjskom politikom i sankcijama.”

Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija pridružile su se embargu bloka. Iako su neki dužnosnici u Bruxellesu rekli drugačije, BiH nije. Nije ni Srbija.

Izdvojivši Srbiju, Borrell je otkrio kako je srpskom šefu diplomacije Ivici Dačiću rekao da “održavanje bliskih veza s Rusijom nije kompatibilno s njezinim procesom pristupanja Europskoj uniji. To također šteti vlastitim nacionalnim interesima, ali svakako nije kompatibilno s procesom pristupanja EU.”

Borrell je također rekao da eventualno članstvo Srbije ne ovisi samo o sankcioniranju Rusije, već i o “normalizaciji odnosa” s Kosovom.