Bruxelles u panici nakon poljske ustavne presude da su nacionalni zakoni važniji od europskih

Nakon što je poljski ustavni sud presudio da neki dijelovi osnovnog Sporazuma EU nisu u skladu s poljskim Ustavom, te da ih Poljska stoga ne mora poštivati kao ni neke presude europskog Suda pravde, briselska administracija, kao i brojni političari ostali su u šoku zbog takve poljske drskosti i nastojanja očuvanja nacionalnog suvereniteta.

Ustavni sud je naveo da članstvo u EU i to što je Varšava prilikom ulaska potpisala osnovni sporazum o funkcioniranju EU-a ne znači da je time predala sudovima EU svoj pravni suverenitet, te da poljsko nacionalno pravo ima prioritet pred europskim pravom.

To je užasno razljutilo briselske dužnosnike kao i većinu globalističko-liberalnih političara, koji ne prestaju davati izjave ogorčenja.

Primat prava EU mora biti nepobitan. Svatko tko prekrši ovo načelo ugrožava jedno od temeljnih načela EU. Pozivamo Europsku komisiju na poduzmanje potrebnih mjera“, poručio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Zastupnik europskih socijalista Jens Geyer je pak izjavio da „za Poljsku sada postoje dvije mogućnosti. Ili će poljski ustav biti usklađen s europskim zakonodavstvom, ili će Poljska morati napustiti EU“, dok je njemačka zastupnica stranke Zelenih optužila Poljsku da „pokušava promijeniti pravila demokracije“.

Autor: Ivica Mandekić