Budalaština zamjenjena za umjetnost

crossword

Devedesetogodišnja starica umalo je platila kaznu zbog rješavanja križaljke u Nurnberškom muzeju, nakon što joj je rečeno da je križaljka zapravo „umjetničko djelo“ čija se vrijednost procjenjuje na 80.000 eura.

Ovo takozvano „umjetničko djelo“ koje spada pod „modernu umjetnost“ je djelo Arthura Köpcke-a koji je pripadao umjetničkom pokretu Fluxus. Fluxus je izmišljeni umjetnički pokret iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, uglavnom se sastojao od umjetničkih prevaranata koji su sakupljali komadiće raznih materijala, kombinirali ih i zatim ih prodavali naivnim bogatunima kao „umjetnička djela“.

U ovom slučaju radi se o križaljki izrezanoj iz starih novina, zaljepljenoj za komad crne šper-ploče ili sličan materijal. Pored križaljke zaljepljen je još jedan komadić papira na kojem piše „Upišite riječi“.

Začudo, ova notorna glupost je vrlo cijenjena, te se trenutno nalazi kao eksponat u Nurnberškom muzeju. Eksponat je osiguran na 80.000 eura.

Starica koja se nalazila u posjetu muzeju doslovno je shvatila natpis „Upišite riječi“, te je uzela olovku i počela riješavati križaljku. Kasnije je nadležnim organima objašnjavala kako je samo slijedila napisane upute.

Gospođa nam je kazala kako je natpis shvatila kao poziv na rješavanje križaljke”, izjavio je glasnogovornik policije.

Eva Kraus, ravnateljica muzeja, kaže kako šteta nije trajna te će vjerojatno biti lako izvršili popravak.

Razumijemo da gospođa nije mislila ništa loše. Unatoč tome, kao državni muzej moramo podnijeti prijavu policiji. Također to moramo učiniti i zbog osiguranja.

Popravak „umjetničkog djela“ i vraćanje u prvotno stanje stajati će nekoliko stotina eura, troškove će snositi muzej.

Izvor: Süddeutsche Zeitung, Tribun