Budući američki predsjednik Donald Trump pozvao Viktora Orbana u posjet Washingtonu

rsz_gettyimages-612427144-640x480

Donald Trump pozvao je u telefonskom pozivu mađarskog premijera Viktora Orbana u posjet Washingtonu. Pritom je Trump nahvalio mađarsku vladu i nazvao Mađare „hrabrim borcima za slobodu“.

Trump je navodno čestitao Mađarskoj na gospodarskom uspjehu koji je ta zemlja ostvarila posljednjih godina.

Orban je nakon razgovora komentirao za medije: „Trump je više zainteresiran za uspješnost, efikasnost i rezultate nego za političke teorije. To je dobro za nas. Ekonomska suradnja između dviju zemalja uvijek je bila dobra, političke ideologije su predstavljale prepreku.

Orban je bio prvi vodeći europski političar koji je javno podupro Trumpa. Orban je ujedno veliki protivnik imigracijske politike koji provodi Angela Merkel i ostatak europske vrhuške.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs izjavio je da je „Obamina administracija izgubila interes za zbivanja u Europi, a posebno u središnjoj Europi“.

Što se tiče imigracijske politike, koja je trenutno naš najveći izazov, sasvim je sigurno da su gospodin Trump i njegova konzervativna filozofija puno bliži nama“, dodao je Kovacs.

Mađarska je, zajedno sa Slovačkom, Češkom i Poljskom, članica Višegradske skupine, političkog bloka koji se protivi politici masovne imigracije u Europu. Višegradska četvorka isčekuje rezultate austrijskih predsjedničkih izbora za pronalaženje novog potencijalnog saveznika u Norbertu Hoferu, predsjedničkom kandidatu Slobodarske stranke.

Izvor: Breitbart