Stotine tisuća Bitcoina otkriveno je i zaplijenjeno tijekom anti-korupcijske operaciju u Bugarskoj. Točnije, radi se o protuvrijednosti od 3.6 milijardi dolara, što bi bilo dovoljno da se otplati petina državnog vanjskog duga od oko 16.5 milijardi dolara.

Tijekom svibnja uhićeno je desetak osoba u istrazi Centa za provedbu zakona jugoistočne Europe (SELC), a vezanoj za carinsku prijevaru.

Policija je zaplijenila 213.529 Bitcoina, koji su u to vrijeme vrijedili oko 500.000 dolara. Međutim, danas se ta svota popela na 3.6 milijardi dolara zahvaljujući eksplozivnom rastu cijene te kriptovalute u posljednjih par mjeseci.

Od 23 uhićene osobe, petorica njih bili su bugarski carinici. Policija je u akciji zaplijenila opremu, uređaje za komunikaciju, računala, tablete i bankovne dokumente.

Organizirana kriminalna skupina sastojala se od Bugara s vezama u bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji, Grčkoj, Rumunjskoj i Srbiji,” izjavili su iz SELC-a.

Skupina je „regrutirala” korumpirane carinike u svim uključenim državama s ciljem ubacivanja virusa u carinske računalne sustave.

Nakon što je virus instaliran, prijestupnici su mogli mijenjati pošiljke, pa se u carinskom sustavu činilo da je teret već pregledan i poslan dalje.

Iz SELC-a navode kako je Bitcoin odabran kao valuta jer je teško pratiti njegove transakcije.

Prošlog tjedna, vrrijednost Bitcoina popela se na 18.000 dolara.