Foto: Baz Ratner / Reuters

Borci za prava životinja pozvali su briselske dužnosnike da spriječe smaknuće bugarske krave koja je zalutala na srpski teritorij, te po povratku u svoju zemlju nije imala potrebnu dokumentaciju, za što u njenom slučaju slijedi smrtna kazna.

Penka, krava bugarskog stočara Ivana Haralampieva, navodno je bježala od vukova i odvojila se od krda, te je prešla bugarsko-srpsku granicu prošlog mjeseca. Nakon dvotjedne intenzivne potrage, kravu su pronašli preko granice u srpskom mjestu Bosiljegrad.

Odahnuvši što je napokon pronašao svoju kravu, Haralampiev je otišao preko granice po Penku, koju je u međuvremenu pregledao srpski veterinar, koji je i odobrio njen povratak preko granice. No, tu su se pojavili problemi.

Pošto je Bugarska članica Europske Unije, a Srbija to nije, Penku stočar više nije mogao uvesti u Bugarsku bez odgovarajućih papira, te da će zbog toga Penka najvjerojatnije morati biti likvidirana.

Haralampievu je dopušteno da prijeđe granicu, a životinja ima još nekoliko dana do zakazane egzekucije. Vlasti se boje da bi Penka mogla imati infekciju, te time potencijalno ugroziti lokalnu stoku.

Prema pravilniku EU „životinja može u EU ući samo s odgovarajućim certifikatom koji treba biti dan na uvid prilikom ulaska“.

Sudbina Penke još nije zapečaćena, a bugarski veterinar Lyubomir Lyubomirov zadužen za Penku poručio je da samo slijedi propise Europske Unije.

IZVORRT