Njemačka vojska (Bundeswehr) ima dovoljno streljiva za samo jedan ili dva dana ratovanja, izvijestilo je u subotu njemačko izdanje web stranice Business Insider (BI), pozivajući se na izvore obrambene industrije i parlamenta.

Prema mediju, Berlin značajno zaostaje za zahtjevom NATO-a o održavanju zaliha za najmanje 30 dana borbe. Rečeno je da je problem “poznat godinama”, jer su vojne vježbe patile od nedovoljnih zaliha.

Zalihe su dodatno iscrpljene nakon što je Njemačka, zajedno s mnogim drugim zapadnim zemljama, počela slati oružje i streljivo u Ukrajinu nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj državi u veljači.

Isporuke su uključivale 53.000 metaka za samohodne protuzračne topove, 21,8 milijuna metaka za vatreno oružje i 50 raketa za uništavanje bunkera, prema njemačkoj vladi.

Situacija s nedostatkom “neće se poboljšati ako se streljivo ukloni iz zaliha Bundeswehra, dok se odgovarajuće narudžbe ne daju istodobno obrambenoj industriji”, Hans Christoph Atzpodien, izvršni direktor Njemačke udruge sigurnosne i obrambene industrije (BDSV) , rekao je BI. U međuvremenu su citirani izvori lista koji su rekli da “nije bilo značajnih narudžbi” za obrambene tvrtke za proizvodnju više naoružanja.