Njemačko ministarstvo obrane prošlog se tjedna uspaničilo nakon što je dio vojnika dobio uniforme s inicijalima ‘SS’ na etikama veličine odjeće.

Bez obzira što se radi o običnoj etiketi koja označava veličinu kroja, kombinacija ovih dvaju slova zabranjena je u njemačkoj javnosti, ne samo u Bundeswehru već i primjerice na automobilskih tablicama i drugim vajnim mjestima.

Vojnici koji su dobili takve uniforme dobili su upute da se sami riješe spornih etiketa. Prema Bildu, ministrica obrane Christine Lambrecht naredila je vojnicima da ili potpuno odrežu etikete sa slovima ili samo da izrežu dio s oznakom veličine.

Samo je nekoliko stotina vojnika pogođeno incidentom, rekao je glasnogovornik njemačkih oružanih snaga – Bundeswehra – za Berliner Zeitung, dodajući da neki proizvođači nisu ispunili zahtjeve Bundeswehra da koriste “S-Short” umjesto ” SS.”

Reakcija ministra naišla je, međutim, na kritike nekih zastupnika, koji su rekli da bi se Lambrecht trebao usredotočiti na hitnija pitanja umjesto da juri za sjenama prošlosti.

Prema Bildu, kontroverzna odjeća bila je dio velike nabave koju je naručilo ministarstvo obrane, a koja je uključivala 313.000 “kompleta borbene odjeće”, kao i stotine tisuća kaciga i vreća za spavanje, po cijeni od 2,3 milijarde eura.

Ministarstvo je za list The Times u ponedjeljak reklo da je svjesno da incident izgleda “vrlo čudno” javnosti i da je još uvijek u kontaktu s proizvođačem kako bi “istražili što se dogodilo”.

Autor: Ivica Mandekić