Bundeswehru nedostaje 20 milijardi eura da se opskrbi streljivom

Foto: Ronny Hartmann / AFP

Njemačka vojska suočava se s velikim nedostatkom streljiva, upozorila je u nedjelju povjerenica Bundestaga za oružane snage Eva Hoegl. Istaknula je i nedostatak određene osnovne osobne opreme potrebne vojsci.

U intervjuu za novine Bild am Sonntag, Hoegl je otkrila da bi Bundeswehr koštalo 20 milijardi eura da napuni svoje zalihe streljiva.

Zastupnica je pozvala da se vojna skladišta streljiva u potpunosti popune tijekom tekućeg zakonodavnog zasjedanja, tvrdeći da je vlada godinama odugovlačila s tom temom.

Istaknula je i žalosno stanje kada je u pitanju osnovna oprema potrebna njemačkim vojnicima. Navela je slučaj kada je nacionalno vojno osoblje raspoređeno u Litvi moralo sudjelovati u vježbama bez pancirnih prsluka.

Dodala je i da Bundeswehru nedostaje vojnika. Predvidjela je da će Berlin, osim ako se redovi Bundeswehra značajno ne povećaju, morati odrediti prioritete i smanjiti svoje raspoređivanje. Dakle, budući da je fokus na nacionalnoj obrani, Njemačka bi morala smanjiti svoje sudjelovanje u međunarodnim misijama, istaknuo je Hoegl.

U listopadu je Business Insider izvijestio da je njemačka vojska imala streljiva samo za jedan ili dva dana ratovanja, pozivajući se na obrambenu industriju i parlamentarne izvore.

Autor: Ivica Mandekić