Burze bilježe rekordno povlačenje kriptovaluta

© Getty

Ulagači su povukli rekordnu količinu digitalnog novca s globalnih burzi kriptovaluta zbog straha za sigurnost svoje imovine nakon bankrota glavne burze FTX, pokazuju podaci analitičke tvrtke Crypto Compare.

Prema izvješću, 91.363 bitcoina povučeno je iz centraliziranih burzi kao što su Binance, Kraken i Coinbase u studenom, što je otprilike 1,5 milijardi dolara na temelju prošlomjesečne prosječne cijene bitcoina od oko 16.400 dolara.

“Bitcoin je zabilježio najveće odljeve s burze u svojoj povijesti… Od FTX-a, centralizirane su burze svjedočile nizu odljeva jer sudionici na tržištu žele zaštititi svoja sredstva”, rekao je Crypto Compare. Iz izvješća nije jasno da li se sredstva prodaju ili se sele u privatne novčanike.

Podaci su također pokazali da se trend odljeva nastavio u prosincu, s 4.545 bitcoina povučenih iz centraliziranih mjenjačnica u prvih sedam dana mjeseca, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježen priljev od 3.846 bitcoina.

Žurba za izlaskom dolazi nakon što je FTX, nekoć velika brokerska kuća za trgovanje kriptovalutama, podnio zahtjev za zaštitu od stečaja sredinom studenog. Pad tvrtke ostavio je čak 1 milijun vjerovnika FTX-a bez pristupa njihovoj imovini, narušio povjerenje ulagača u kriptovalute i pokrenuo lančanu reakciju na kripto tržištu.

Krajem studenog, još jedan zajmodavac kriptovaluta, BlockFi, podnio je zahtjev za bankrot. Prema Bloombergu, više od 130 subjekata povezanih s FTX-om do sada je propalo.

Eric Robertsen, globalni voditelj istraživanja u banci Standard Chartered, upozorio je ovaj tjedan da će se kriza kripto tržišta nastaviti i tijekom sljedeće godine.

“Dok se rasprodaja bitcoina usporava, šteta je učinjena… Sve više i više kripto tvrtki i burzi nalazi se s nedovoljnom likvidnošću, što dovodi do daljnjih bankrota i pada povjerenja ulagača u digitalnu imovinu”, rekao je za Financial Times.

Autor: Ivica Mandekić