Burze u usponu unatoč predviđanom kolapsu zbog Trumpove pobjede

582431afc461883d738b456a

Svaki put kada se treba dogoditi nešto što ne odgovara političkom establišmentu, mediji zastrašuju javnost „padom vrijednosti dionica, inflacijom, financijskom nestabilnošću“ i sličnim floskulama.

Iako su mnogi analitičari predviđali „neizbježan“ pad burze ako Donald Trump postane američki predsjednik, cijene dionica rastu diljem svijeta. Oni koji su povjerovali „analitičarima“ shvatili su da je ishitrena prodaja nakon vijesti o rezultatima izbora, bila loša odluka.

Svi glavni američki indeksi, Dow Jones, Nasdaq Composite i S&P 500, podigli su se za jedan posto. Japanski Nikkei porastao je za čak sedam posto, nakon što je inicijalno pao za pet posto.

Kineski Shangai Composite porastao je 1,38 posto, dok je Hong Kong profitirao dva posto. Australske su pak burze zabilježile rast od 3,3 posto, što je najveće dnevno povećanje u posljednjih pet godina.

Njemački DAX i britanski FTSE 100 došli su u plus pola posto, dok je ruski RTS porastao za gotovo dva posto.

Investitori su bili zbunjeni, nisu znali što učiniti, no nakon što su vidjeli da su Amerikanci optimistični, te da su njihove burze počele rasti, to je imalo pozitivan utjecaj na sve“, izjavio je Takuya Takahashi, strateg Daiwa Securities iz Tokia.

Izvor: RT, Tribun