Čad odlučio protjerati njemačkog veleposlanika je rim je „držao prodike” o demokraciji

Vlada Čada objavila je u petak protjerivanje njemačkog veleposlanika Jan-Christiana Gordona Krickea, dajući mu 48 sati da napusti zemlju.

“Ova odluka vlade motivirana je nepristojnim stavom i nepoštivanjem diplomatskih običaja”, priopćilo je u petak čadsko ministarstvo komunikacija.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da razlog za proglašenje svog diplomata personom non grata nije jasan. Tvrdi se da je opravdanje poteza koje je iznio Chad “potpuno neshvatljivo”.

AFP je citirao izvor iz čadske vlade koji je rekao da se Kricke “previše miješa” u poslove zemlje i daje razdorne primjedbe. Reuters je u međuvremenu citirao izvore koji kažu da je Čad odlučio protjerati izaslanika zbog njegovih komentara o kašnjenju prijelaza zemlje na civilnu vlast nakon puča prije dvije godine.

Sadašnji čelnik Čada, Mahamat Idriss Deby, vodio je vojnu vladu koja je preuzela vlast nakon što je njegov otac, predsjednik Idriss Deby, ubijen 2021. dok je vodio kampanju protiv naoružanih pobunjenika u sjevernom dijelu zemlje.

Vlada je prvotno obećala održati izbore do listopada 2022., ali je imenovala Debyja da služi kao privremeni predsjednik dvije godine nakon isteka roka. Deby je tada rekao da će “vlada nacionalnog jedinstva” raditi na tome da se “volja čadskog naroda u potpunosti poštuje”.