Južnoafrički grad Cape Town će prema vlastitim projekcijama za 95 dana ostati bez pitke vode, a zatim vlada zatvara slavinu svim potrošačima.

Samo nam je 95 dana ostalo, prema procjenama imati ćemo vode do 21. travnja ove godine, a tada ćemo morati zatvoriti većinu ventila“, objavili su iz grada.

Ovaj obalni južnoafrički grad već se tri godine bori sa sušama, a ni buduća vremenska prognoza im ne ide na ruku. Grad je naredio svojim 3,7 milijuna stanovnika da drastično smanje potrošnju vode ili će im slavine ostati suhe do mjeseca travnja.

U gradu nemaju nikakav plan za slučaj da se to doista dogodi. Ako vlada ne iznađe nekakvo riješenje za ovaj gorući problem, stanovnici Cape Towna morat će stajati u redovima za dobivanje osobnih porcija svakodnevne vode. Po osobi je predviđeno dobiti 23 litre vode na dan, koja će se dijeliti na određenim lokacijama u gradu.

Gradonačelnica Patricia de Lille objavila je : „Ne mogu dovoljno naglasiti važnost mjere štednje, svi stanovnici moraju koristiti manje od 87 litara vode na dan. Moramo izbjeći situaciju potpunog nestanka vode i štednja je jedini način da to učinimo.

Gradonačelnica je najavila i uvođenje dodatnih poreza kojima bi se financirali novi vodoopskrbni projekti, poput izgradnje postrojenja za desalinizaciju morske vode, s ciljem sprječavanja budućih sličnih scenarija. No istovremeno, postavlja se pitanje kako je do ovakve situacije uopće moglo doći, te jeli se vlast mogla ranije pripremiti za ovakav scenarij.