Čaša vina na dan može naštetiti ženskoj plodnosti

Žene koju piju čašu vina na dan štete svojim izgledima za začećem. Znanstvenici su utvrdili da šansa za uspješno začeće kroz godinu dana padne za 18 posto kod žena koje svakodnevno popiju 2 i pol decilitra vina, što je ekvivalent velikoj čaši vina, dvije pive ili dvije kratke žestice.

Zdravstveni naputci sugeriraju ženama da ne piju alkohol ako pokušavaju začeti, ali nije bilo istraživanja koje bi odredilo u kojoj mjeri alkohol doista čini razliku.

Danski liječnici promatrali su 6.000 žena u dobi između 21 i 45 godina, koje su kroz godinu dana pokušavale zatrudnjeti, te usporedili rezultate sa količinama alkohola koje su unosile.

Ženama koje su pile više od jedne čaše vina na dan, šanse za začećem pale su za 18 posto. Što bi značilo da svaka peta žena koja bi inače zatrudnjela, nije to bila u stanju zbog količine unosa aklohola.

Za većinu žena u reproduktivnoj dobi, konzumacija alkohola je sastavni dio njihovog načina života. U istraživanju koje smo proveli, konzumacija veće količine alkohola bila je u poveznici sa smanjenom mogućnošću začeća“, izjavila je Ellen Mikkelsen, voditeljica istraživanja.

Za žene koje su konzumirale alkohol u manjih količinama od jedne čaše na dan, nije bilo utjecaja na njihovu mogućnost začeća.

Prema riječima Annie Britton sa londonskog sveučilišta, „potpuna apstinencija nije potrebna da bi se pospješila mogućnost začeća, jer ako se alkohol konzumira u malim količinama, izgleda da ne utječe na plodnost“.

U svakom slučaju poželjno je izbjegavati konzumiranje većih količina, kako zbog potencijalnog poremećaja menstrualnog ciklusa, tako i zbog potencijalne štete po plod tijekom trudnoće.

Ako par ima poteškoća sa ostvarenjem začeća, bilo bi dobro da oba partnera smanje unos alkohola.

Izvor: Telegraph