CasaPound, organizacija i politička stranka poznata po svojim fašističkim stavovima, održava noćne patrole u rimskoj četvrti Esquilino, poznatoj po velikom broju imigranata.

Aktivisti CasaPound-a nedavno su u blizini trga Piazza Vittorio razvili transparent na kojem je stajalo: „Silovanja, pljačke, nasilje, dosta je degradacije na ovom području.“ U Esquilinu se također nalazi lokalna džamija, za koju pristaše CasaPound-a zahtijevaju zatvaranje.

Talijani više ne mogu u miru prošetati ovim područjem, jer stranci nastavljaju dolaziti ovamo,“ rekao je jedan od članova organizacije.

Vlasti procjenjuju da se u zemlji nalazi oko 500.000 imigranata koji tamo žive ilegalno. Većina njih nigdje ne radi, a zbog čega se uključuju u sve masovnije kriminalno okruženje. To je u u konačnici rezultiralo i velikim rasnim tenzijama.

Ne osjećam se sigurno hodati sama prema doma navečer,“ izjavila je Giuliana, 48-godišnja stanovnica četvrti Esquilino. „Nisam protiv stranaca, već želim kontroliranu imigraciju. Oni koji imaju kriminalne dosjee moraju biti izbačeni, ali državu nije briga za to.

No, CasaPound, koja na izborima u ožujku ne očekuje značajniji uspjeh, više je orijentirana na lokalne zajednice, gdje su se posebno istaknuli u pomaganju siromašnijim građanima.

Tako se često organiziraju događaji poput podjele hrane i namirnica, kako bi se pomoglo onima koje je država jednostavno odbacila.

Prosvjed CasaPound-a u četvrti Esquilino. | Foto: AFP

Kroz pomoć koju nudimo, sklapamo prijateljstva,“ izjavio je Allesandro Calvo, jedan od aktivnih članova. Calvo navodi kako mreža aktivista distribuira hranu koja se prikuplja od donatora. Volonterima i aktivistima se također nudi besplatna pravna pomoć.

Tijekom 2016., broj Talijana koji žive u siromaštvu dosegao je 4.7 milijuna, što je oko 2 milijuna više nego što je započela ekonomska kriza 2008., koja se dodatno pogoršala valom masovne imigracije 2015.

Calvo navodi kako su u organizaciji zamijetili značajan porast obitelji koje im se obraćaju za pomoć.

Nezaposlena sam, čekam na socijalnu pomoć, što je dug proces u Italiji, a zatekla sam se bez ičega,“ izjavila je Ana Maria, 39-godišnja majka. „CasaPound mi daje pakete hrane i organizira događanja za našu djecu. To je važno, jer oni stvaraju osjećaj zajedništva koji je izgubljen.

Kada vas država odbaci, morate naći snage da bi sami opstali,“ tvrdi aktivistica Paola Menegat. „Uz CasaPound nikad niste sami.