Časopis Vogue suočava se s oštrom reakcijom zbog nedavne fotografije na kojoj je ruski supermodel Irina Shayk prikazana uz dobermana s kupiranim ušima. Aktivisti za dobrobit životinja iz PETA-e sada traže ispriku od časopisa, optužujući ga za promicanje sakaćenja pasa.

PETA se protivi praksi kupiranja ušiju – postupku koji uzrokuje da psu uši rastu uspravno. Grupa je primijetila da je ta praksa zabranjena u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, iako su se fotografije pojavile u britanskom izdanju Voguea, samo fotografiranje je napravljeno u New Yorku, gdje takav zakon ne postoji.

Unatoč tome, glasnogovornik PETA-e rekao je za The Mail da je “potpuno nedopustivo poticati ljude da nabave pse koji su bili podvrgnuti bolnom sakaćenju svojih osjetljivih ušiju, što je u Ujedinjenom Kraljevstvu protuzakonito, osim kada je medicinski neophodno.”

Organizacija je zatražila od Voguea da se “pozabavi ovim pogrešnim korakom i ispriča se za pogrešku i da čitateljima do znanja da psi ‘govore’ svojim ušima i da je rezanje njihovih dijelova ne samo traumatično, nego im također oduzima vitalno sredstvo izražavanja , komunikacije i ravnoteže.”

Glasnogovornik je također sugerirao da najnovija fotografija Voguea šalje poruku da su životinje “samo stvari, a ne živa, osjećajna bića koja treba poštovati”.

Britanski Vogue odgovorio je zahvalivši PETA-i na “pokretanju ovog pitanja” i na “poslu koji obavljaju štiteći životinje diljem svijeta”, ali je objasnio da je fotografiranje održano u New Yorku gdje je ta praksa legalna.

Časopis je već bio suočen s reakcijama zbog svojih naslovnica. Još u siječnju, Vogue je bio kritiziran zbog modnog snimanja na kojem Florence Pugh pozira s mrtvom ribom. Grupe za zaštitu životinja osudile su časopis zbog neosjetljivosti na živa bića. “Životinje nisu objekti koji se koriste kao rekviziti”, tvrdi Direct Action Everywhere, navodeći da su “ribe osjećajna bića koja osjećaju bol i pate baš poput nas.”