CBS tvrdio da samo 30% zapadnog oružja stigne do ukrajinskih vojnika, pa se potom ispričao i uklonio video

Video dokumentarac kojeg je objavila TV kuća CBS News sugerira da samo 30 posto oružja i vojne opreme koju Zapad šalje u Ukrajinu naposljetku završi u rukama vojnika na bojišnici.

SAD je odobrio više od 54 milijarde dolara ekonomske i vojne pomoći Ukrajini od veljače, dok je Velika Britanija izdvojila gotovo 3 milijarde dolara samo vojne pomoći, a EU je potrošila još 2,5 milijarde dolara na oružje za Ukrajinu. Cijeli spektar opreme, od pušaka i granata do protutenkovskih oružja i višecjevnih raketnih sustava, otišao je iz zapadnih oružarnica u Ukrajinu, a većina je u zemlju ušla preko Poljske.

Sve te stvari idu preko granice, a onda se nešto dogodi, otprilike 30 posto toga stigne do konačnog odredišta“, rekao je za američku TV mrežu Jonas Ohman, osnivač organizacije sa sjedištem u Litvi koja opskrbljuje ukrajinsku vojsku.

U međuvremenu, za vrijeme pisanja ovog članka, spomenuti dokumentarac uklonjen je nakon negodovanja od strane ukrajinskih vlasti, te su dokumentarac nazvali dezinformacijom. CBS se ispričao i na svojoj stranici navodi da će dokumentarac biti prepravljen kako bi prikazao novo aktualno stanje koje se navodno značajno popravilo otkad je materijal sniman.

Autor: Ivica Mandekić