CDC: Broj smrtnih slučajeva nakon cijepljenja porastao za 2.000 u samo tjedan dana

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su podatke koji pokazuju više od 9.000 izvještaja o smrtnim slučajevima za sve dobne skupine u SAD-u nakon primanja cjepiva protiv Covida-19. To je porast od preko 2000 umrlih u odnosu na prethodni tjedan.

Podaci su prijavljeni CDC-ovom sustavu za prijavljivanje neželjenih događaja zbog cjepiva (VAERS), sustavu registracije nuspojava cjepiva. Medicinski radnici prijavljuju nuspojave u vezi sa svojim pacijentima.

Posljednji podaci otkrili su da je između 14. prosinca 2020. i 28. svibnja VAERS-u prijavljeno ukupno 438.441 nuspojava, uključujući 9.048 smrtnih slučajeva. Ranija studija s Harvarda pokazala je da izvještaji VAERS obično pokrivaju samo približno 1 posto ukupnih štetnih događaja od cjepiva.

Čini se da sva cjepiva imaju vrlo nisku učinkovitost protiv nove takozvane „Delta varijante“ koronavirusa i još nižu učinkovitost protiv takozvane „Lambda varijante“, budući da 90 posto ljudi u Velikoj Britaniji i Izraelu obolijeva od Delta verzije virusa i oko 50 posto tih oboljelih su potpuno cijepljeni.

Nedavno je najavljeno da će Pfizer zatražiti odobrenje FDA za dodatnu injekciju jer je njegovo cjepivo s dvije doze manje učinkovito protiv varijanata. Prema rezultatima iz prvog tromjesečja koje je objavio Pfizer, njihovo cjepivo im je u prva tri mjeseca 2021. donijelo prihod od 3,5 milijarde dolara.

Financijski rezultati također su otkrili da je Pfizer znatno premašio prognozu prodaje cjepiva protiv Covida-19 od 15 milijardi dolara. Očekivao je da će njihov proizvod 2021. godine donijeti prihod od 26 milijardi dolara – rast od 73 posto.