CDC povlači vlastite testove za koronu, najavio uvođenje boljih testova koji će otkrivati i virus gripe – ispravak članka

Provjerom točnosti izvornog članka utvrđeno je postojanje netočnih tvrdnji, stoga objavljujemo ispravak istog, što je u tekstu naznačeno podebljanim slovima. Naime, u originalnom članku pisalo je da CDC traži povlačenje RT-PCR testova jer oni navodno ne razlikuju koronavirus od virusa gripe, što se pokazalo netočnom informacijom. CDC je samo odlučio izbaciti iz korištenja RT-PCR test vlastite proizvodnje te zamijeniti ga novim i boljim testovima drugih proizvođača koji ujedno mogu osim korona virusa detektirati i virus gripe.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najavio je u srijedu povlačenje svog zahtjeva za „odobrenje hitne uporabe“ dijagnostičkih kompleta za dijagnosticiranje koronavirusa u stvarnom vremenu (RT-PCR) vlastite proizvodnje, s ciljem uštede na vremenu i resursima, s obzirom na to da testovi koji se povlače, mogu detektirati samo SARS-Cov-2, a noviji i kvalitetniji testovi bi trebali moći otkriti i virus gripe.

„CDC potiče laboratorije da razmotre usvajanje multipleksirane metode koja može olakšati otkrivanje i razlikovanje virusa SARS-CoV-2 i gripe“, objavila je agencija u srijedu.

„CDC daje ovu prethodnu obavijest da klinički laboratoriji imaju dovoljno vremena za odabir i primjenu jedne od mnogih alternativa koje je odobrila FDA“, rekla je agencija.

S obzirom na dostupnost komercijalnih mogućnosti za kliničku dijagnozu infekcije SARS-CoV-2, uključujući multipleksiranje i mogućnosti velike propusnosti, CDC namjerava prekinuti podršku za CDC 2019 Novel Coronavirus (2019 nCoV) RT-PCR dijagnostički panel u stvarnom vremenu, test prvi put uveden u veljači 2020. godine za otkrivanje SARS-CoV-2.

Iako je RTC PCR dijagnostički panel za novi koronavirus CDC-a 2019 (2019 nCoV) u realnom vremenu zadovoljio važnu potrebu kada je razvijen i postavljen i nije pokazao probleme s performansama, potražnja za ovim testom je opala s pojavom drugih multipleksnijih testova s većom propušnošću. CDC potiče laboratorije za javno zdravstvo (PHL) da usvoje CDC influenza SARS-CoV-2 (grip SC2) kako bi se omogućio kontinuiran nadzor i za gripu i za SARS-CoV-2, što će uštedjeti vrijeme i resurse za PHL.

Treba napomenuti da se laboratorijsko upozorenje odnosi samo na CDC-ov vlastiti dijagnostički PCR test za COVID-19, posebno na dijagnostički panel za RT-PCR u realnom vremenu 2019-nCoV i nema utjecaja na druge PCR testove na COVID-19 koje su razvile druge organizacije, koji su još uvijek pod odobrenjem za hitnu upotrebu.

SAD su prijavile više od 34,4 milijuna slučajeva koronavirusa od početka pandemije 2020. godine i više od 610.000 smrtnih slučajeva koji su pripisani Covidu.

No dok su se slučajevi Covida na osnovu testova povećali diljem zemlje, hospitalizacije i smrtni slučajevi uzrokovani gripom navodno su opali.

Prema podacima koje je CDC objavio ranije ovog mjeseca, stope smrtnosti od gripe bile su znatno niže tijekom 2020. godine nego prethodnih godina.

Zabilježeno je 646 smrtnih slučajeva od gripe među odraslima u 2020. godini, dok je 2019. CDC procijenio da je između 24.000 i 62.000 ljudi umrlo od bolesti povezanih s gripom.