CDC: Veliki broj gljivičnih infekcija otpornih na lijekove pronađen u bolnicama u Teksasu i Washingtonu

Iako su SAD i širi svijet možda zaokupljeni Covid-19, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorili su na vrlo zaraznu i na lijekove otpornu novu vrstu gljivica koja se širi u američkim bolnicama.

U izvješću objavljenom u petak, CDC je primijetio da su od siječnja u bolnicama u Teksasu i Washingtonu DC zabilježene nakupine slučajeva infekcija gljivicom Candida auris, koje potječu iz zdravstvenih ustanova.

Gljivica je vrlo zarazna i „dovodi do invazivnih infekcija, uključujući infekcije krvotoka“ kod 5% -10% bolesnika koje kolonizira. Stopa smrtnosti bila je 30% i u epidemijama u Texasu i Washingtonu, ali kako su se dogodile u bolnicama, nejasno je kakvu su ulogu gljivice imale u tim smrtnim slučajevima.

Tipično se gljivične infekcije liječe s tri klase protugljivičnih lijekova: azoli, polieni i ehinokandini. Candida auris je 85% otporna na azole, 33% otporna na poliene i 1% otporna na ehinokandine, upozorio je CDC u svom izvješću.

CDC je zabrinut zbog činjenice da su se obje epidemije dogodile neovisno jedna o drugoj. Njezino je izvješće zaključeno upozorenjem liječnicima i bolničkom osoblju da su „nadzor, izvještavanje o zdravstvu i mjere kontrole infekcije presudni za daljnje širenje.“

Prije nego što je Covid-19 prošle godine ukrao pozornost znanstvenika i zdravstvenih radnika, infekcije otporne na antibiotike smatrale su se jednom od najtežih prijetnji javnosti. Krajem 2019. CDC je oglasio uzbunu zbog porasta takvih infekcija, upozoravajući da „supermikrobe“ otporne na lijekove zaraze tri milijuna Amerikanaca godišnje i ubijaju četiri osobe svaki sat.

Uz to, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je prošlog prosinca da prekomjerna upotreba antibiotika tijekom pandemije koronavirusa stvara soj „super gonoreje“ otporne na antibiotike.