Čelnik njemačke oporbene stranke CDU, Friedrich Merz, odbacio je sugestiju da bi njegova stranka mogla surađivati s desničarskom strankom Alternativa za Njemačku (AfD) na lokalnoj razini nakon žestoke reakcije članova njegove stranke.

Govoreći u nedjelju za televizijsku kuću ZDF, Merz je rekao da je u područjima gdje se biraju kandidati AfD-a “prirodno tražiti načine da se nastavi raditi u tom gradu”.

Dodao je da “rezultate treba poštovati” usred pokušaja nekih političara establišmenta da diskreditiraju nedavne izborne uspjehe AfD-a nakon prvih izbora za gradonačelnika u Raguhn-Jeßnitzu, malom gradu u pokrajini Saxony-Anhalt ranije ovog mjeseca, i općinske pobjede Roberta Sesselmanna u Tiringiji prošlog mjeseca.

Glavne njemačke stranke dugo inzistiraju na tome da ne postoji mogućnost suradnje s AfD-om, kojeg političari establišmenta i mediji smatraju marginalnom organizacijom kojoj se zamjera njezino protivljenje njemačkoj liberalnoj politici masovnog useljavanja.

Međutim, kako stranka sada eksponencijalno raste u nacionalnim anketama, ovaj otpor prema suradnji s njima počinje se testirati u stvarnosti, a CDU riskira prepuštanje kontrole nad općinama njemačkim ljevičarskim strankama ako nastave držati tako tvrd stav.

Unatoč tome, brojni visoki dužnosnici CDU-a javno su kritizirali poziciju prema kojoj Merz izgleda ide.

“AfD poznaje samo opoziciju i podjele”, rekao je Kai Wegner, CDU gradonačelnik Berlina. “CDU ne može i neće raditi sa strankom čiji je poslovni model mržnja, podjela i isključivanje”, dodao je.

Drugi su podsjetili Merza na rezoluciju stranačkog kongresa u kojoj se navodi da suradnja s AfD-om znači svjesno toleriranje “desničarskih ekstremističkih ideja, antisemitizma i rasizma”.

“Bez suradnje s AfD-om znači da nema suradnje s AfD-om. Na bilo kojoj razini. Vrlo jednostavno. Ne sada i ne u budućnosti”, dodao je član saveznog izvršnog odbora CDU-a Serap Güler, dok je bivši CDU-ov premijer Saarlanda Tobias Hans nazvao ovaj potez “puzajućim razvodnjavanjem odluka stranačkog kongresa nakon izbornih uspjeha ekstremne desnice”.

U ponedjeljak je Merz brzo promijenio taktiku, otišavši na Twitter kako bi spektakularno preokrenuo svoje prethodne primjedbe.

“Još jednom da pojasnim, a nikad nisam rekao drugačije: Rezolucija CDU-a vrijedi. Neće biti suradnje između CDU-a i AfD-a na općinskoj razini”, napisao je na Twitteru.

Supredsjednica AfD-a Alice Weidel odgovorila je na Merzovu ispravku na istoj platformi.

“Već sam rekao prije nekoliko tjedana: CDU se neće pojaviti. Vodi CDU u lijevu zamku i pretvara ga u običnog pijuna Zelenih. To što se Frederick Merz ponovno boji vlastite hrabrosti i ponovno se povlači, karakteristika je njegova kolebljivog kursa. U svakom slučaju, AfD ostaje voljan surađivati sa svim parlamentarnim strankama kojima je stalo do naše zemlje i podržavaju povratak razumu”, napisala je na Twitteru.