Čeka li Zemlju promjena magnetskih polova?

Vjerovali ili ne, sasvim je normalno da naš planet svakih dvjesto do tristo tisuća godina zamjeni sjeverni i južni magnetski pol. A s obzirom da se to posljednji put dogodilo prije oko 780.000 godina, sljedeći takav događaj već se odavno trebao dogoditi, a na to ukazuju i određeni pokazatelji.

Zemlja ima magnetsku jezgru koja generira magnetsko polje sposobno obraniti naš planet od devastirajućih solarnih oluja. Magnetsko polje od vitalnog je značaja za život na Zemlji, a u posljednjih 200 godina oslabilo je za 15 posto.

Satelitski snimci koji prate Zemljino magnetsko polje ukazuju da bi se promjena polova mogla uskoro dogoditi. Ovi snimci omogućuju proučavanje promjena koje se zbivaju u Zemljinoj jezgri, gdje se i stvara magnetsko polje.

Proučavanja sugeriraju da rastaljeni nikal i željezo izvlače energiju iz Zemljine jezgre gdje se stvara magnetsko polje. Iako znanstvenicima nije posve jasno zašto se to događa, oni smatraju da ta zbivanja sugeriraju da se priprema promjena magnetskih polova.

Činjenica da je promjena magnetskih polova normalna stvar, ne znači da bi to bio miran događaj bez posljedica. Ponajprije, magnetsko polje štiti Zemlju od opasnog solarnog zračenja. U slučaju zamjene polova, ta zaštita bi bila kompromitirana, te bismo bili izloženi solarnim olujama koje bi znatno oštetile ozonski omotač i izložile nas opasnim UVB zrakama.

Znanstvenici upozoravaju da bi promjena magnetskih polova rezultirala smrću preko 100.000 osoba na godišnjoj razini zbog povećane izloženosti svemirskom zračenju, što bi znatno povećalo broj oboljenja od raka i sličnih zloćudnih bolesti.

Pored toga, takav scenarij bi imao devastirajući utjecaj na energetski sustav, koji bi mogao biti srušen i nekoliko mjeseci, a znamo da živimo u dobu gdje je električna energija ključna za funkcioniranje naše civilizacije.