Prema legendi, prevrtljivi bog Loki odlučio je kao i obično iz puke dosade napraviti neku spačku. Ovog puta uzeo je škare i odrezao predivnu zlatnu kosu boginji Sif, ženi samog Thora.

Kada je Thor saznao što je Loki učinio, poludio je i zgrabio Lokija rekavši da će mu slomiti sve kosti u tijelu. Ipak, dosjetljivi Loki u strahu je uspio Thora nagovoriti da ga pusti i da će otići u svijet patuljaka Svartalfheim, gdje će zatražiti novu i ljepšu kosu za Sif.

Odin s kopljem Gugnir | Izvor: Pinterest

Loki je od patuljaka doista dobio kosu za Sif, ali su mu sinovi patuljka Ivaldija napravili i brod Skidbladnir, koji se smatra najboljim brodom ikad izrađenim, jer u jedrima uvijek ima povoljan vjetar.

Patuljci su Lokiju izradili i koplje Gungnir, koje se također smatra najboljim ikad izrađenim.

U zemlji patuljaka Loki se odlično snašao te je odlučio ostati. S dvojicom braće Brokkr i Sindri čak se i okladio da nikad neće moći načiniti predmete kakve rade sinovi Ivaldija. Kao ulog je stavio svoju glavu da neće moći ispuniti njegov zahtjev i oni su pristali.

Dok su braća radila, Loki se u skladu sa svojim mogućnostima pretvorio u pčelu te je ubo u ruku patuljka Sindrija koji je u vatri obrađivao veliki komad zlata. Kada je patuljak izvukao ruku iz vatre, u njoj je za rep držao živog vepra zvanog Gullinbursti, koji je i u mraku isijavao svijetlost te je mogao trčati brže od bilo kojeg konja, čak i kroz vodu.

Frey i vepar Gullinbursti | Izvor: Pinterest

Sindri je potom stavio drugi komad zlata u vatru, a Loki je kao pčela ubo u vrat Brokkra koji je mjehom upuhivao zrak u vatru. Sindri je najednom iz vatre izvukao prsten Draupnir iz kojeg će svake noći nastati osam novih identičnih prstenova.

Nakon toga, Sindri je u vatru stavio komad željeza. Loki je ponovno ubo Brokkra i to u oko. Iz oka je procurila krv, pa Brokkr više nije mogao dobro vidjeti što radi. Sindri je ipak uspio stvoriti malj nenadmašne kvalitete i nazvao ga Mjölnir. Ovaj malj nikad neće promašiti ciljanu metu i poput bumeranga će se uvijek vraćati njegovu vlasniku.

Brokkr i Sindri potom su otišli u zemlju bogova Asgard. Loki je preduhitrio patuljke te se pred bogovima pohvalio novim darovima. Sif je dobila svoju zlatnu kosu, Thor je dobio svoj čekić Mjölnir iz kojeg pri zamahivanju pršte munje, a Odin je dobio prsten Draupnir i koplje Gugnir. Brod Skidladnir poklonjen je Freyu, a s njim i vepar Gullinbursti.

Iako je Loki izgubio okladu, patuljci mu nisu odrubili glavu, jer im je obećao samo glavu, ali ne i vrat kojeg bi patuljci morali prerezati. Bogovi su stoga odlučili da Brokkr može Lokiju zašiti usta bičem, kako ovaj više ne bi mogao govoriti i stvarati probleme.