Čelnik njemačkog parlamentarnog vijeća predlaže pripremanje za novu „intervenciju“ u Afganistanu

Njemačka bi trebala staviti svoje vojne snage na raspolaganje za još jednu operaciju u Afganistanu kako bi spriječila talibane da ga osvoje, rekao je šef Odbora za vanjske poslove Bundestaga. Njegovi kolege zastupnici nisu dijelili mišljenje.

Američki predsjednik Joe Biden trebao bi zaustaviti povlačenje američkih trupa iz Afganistana, rekao je u nedjelju njemačkom listu FAZ Norbert Roettgen, šef Odbora za vanjske poslove njemačkog parlamenta. Roettgen je rekao da je zabrinut zbog izgleda da talibanski militanti silom preuzmu kontrolu nad Afganistanom, ako ih se ne zaustavi nakon povlačenja SAD -a.

„Ova drama je na pomolu. Još nije [otišlo] tako daleko. Na nama je … da to zaustavimo“, rekao je Roettgen, dodajući da to zahtijevaju „naša vlastita sigurnost“ i „odgovornost za većinu Afganistanaca“. Zastupnik je također rekao da bi trenutno povlačenje iz SAD-a, za koje se očekuje da će biti završeno do početka rujna, moglo biti „prva velika politička katastrofa“ za Bidena.

Roettgen je utvrdio da se talibanima mora spriječiti da zauzmu sve veće gradove u Afganistanu prije početka zime, rekavši da, iako su militanti uvijek bili u stanju osvojiti ruralna područja, postoji rizik da bi osvajanjem većih gradova mogli preuzeti vlast u cijeloj zemlji.

Nagovijestio je da je najbolji način da se izbjegne stvaranje takve „vojno jednostrane“ stvarnosti, očito, još jedna intervencija.

„Ako postoje vojni kapaciteti Europljana, uključujući i Nijemce, koji su sada potrebni, trebali bismo ih staviti na raspolaganje“, rekao je, dodajući da bi europska sigurnost bila „još više ugrožena od one Sjedinjenih Država“ ako dođe do ponovnog oživljavanja Al Qaide u suradnji s talibanima.

Ostali njemački parlamentarci očito nisu dijelili Roettgenovo huškačko mišljenje. Johann Wadephul, zamjenik šefa konzervativne poslaničke skupine Unije – one kojoj pripada i sam Roettgen – rekao je njemačkoj novinskoj agenciji dpa da ne vidi razlog za drugu intervenciju.

„Misija Bundeswehr [Afganistan] okončana je na razini NATO -a“, rekao je, misleći na njemačke oružane snage. „Ne vidim ni političko ni vojno polazište za novu odluku o raspoređivanju.“

Wadephul je međutim dodao da bi njemačke snage ionako mogle ostati u Afganistanu duže od snaga SAD -a, budući da trenutni mandat Bundestaga jamči njihovu prisutnost na afganistanskom tlu najmanje do siječnja 2022. godine.

Drugi su bili kritičniji u odgovoru na Roettgenove ideje. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, glasnogovornica obrambene politike iz poslaničke skupine Slobodne demokratske stranke, rekla je da su takvi prijedlozi upravo ono što je dovelo do prethodnih invazija.

„Vratili bismo se u 2002. s prijedlozima od … Roettgena. Tako je sve počelo“, rekla je dodajući da je 2sada vrijeme za diplomaciju“.

U međuvremenu, bivši ministar vanjskih poslova Joschka Fischer vjeruje da bi prisutnost njemačkih trupa na terenu jedva učinila bilo kakvu razliku. Novinarima je u ponedjeljak rekao kako bi prisutnost njemačkih trupa u blizini afganistanskog grada Kunduza teško spriječila da padne u ruke talibana.

To „mi nismo mogli spriječiti“, rekao je. U blizini grada prethodno se nalazila velika njemačka vojna baza koju su militanti nedavno zauzeli. Afganistanska vojska navodno se još uvijek držala zračne luke u Kunduzu u nedjelju kada su talibani pregazili ostatak grada.

Iako ga nije spomenula imenom, njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer također je kritizirala Roettgenov prijedlog u ponedjeljak.

„Oni, koji sada traže drugu intervenciju Bundeswehra u Afganistanu, moraju si postaviti pitanje: S kojim ciljem? Koja strategija? Koji partneri?“ napisala je, u podužem nizu tweetova.

„Svatko tko želi priznati Talibanima konačan poraz morao bi izvršiti vrlo tešku i dugu borbenu misiju“, rekla je dodajući kako bi takva osoba trebala biti spremna i voljna izložiti „živote mnogih naših vojnika.“

Talibani su posljednjih tjedana preuzeli kontrolu nad šest provincijskih prijestolnica u Afganistanu, nastavljajući svoj brzi vojni napredak nakon povlačenja SAD-a. Ova militantna skupina tvrdi da je osigurala 85% afganistanskog teritorija – što afganistanski dužnosnici osporavaju, tvrdeći da je ta izjava uvelike pretjerana.