Jeruzalemski Centar Simon Wiesenthal pozvao je hrvatske vlasti da zabrane knjige i djela koja umanjuju broj žrtava Jasenovca i općenito ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu.

Efraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal pozvao je vlasti da zabrane izdavanje knjiga i drugih djela koja umanjuju službeni broj žrtava ustaškog režima, citirajući nadolazeću prezentaciju knjige „Razotkrivena jasenovačka laž“ u organizaciji Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje sponzorira ovaj događaj, osnovano je u cilju skrivanja strašnih zločina koje su na Balkanu počinile Ustaše. Ove zločine potvrđuju povijesni dokumenti, svjedočanstva preživjelih i brojna istraživanja uglednih povjesničara. Djela kao što je ‘Razotkrivena jasenovačka laž’ u Njemačkoj ili Austriji odmah bi bila zabranjena“, kazao je Efraim Zuroff.

Zuroff smatra da su službena verzija događaju u Jasenovcu, kao i službeni broj žrtava, neupitni i potkrijepljeni povijesnim dokumentima, iskazima svjedoka i pisanjima povjesničara. Pritom je nadodao da bi takva knjiga u zemljama kao što su Austrij i Njemačka „odmah bila zabranjena“.

Mark Weitzman, Zuroffov kolega, poručio je hrvatskim vlastima da „Hrvatska kao članica Međunarodnog saveza za prisjećanje holokausta mora učiniti sve korake kako bi spriječila negiranje holokausta“.